Månedens fund februar 2016

Strikprøver – kom om bag maskerne!

Nyt originalmateriale i Designmuseets Bibliotek

Norske lusekofter, ”islændertrøjer” fra Færøerne, vanter fra Gotland og Sejerøs stjernemønster er blandt de traditionelle mønstre og dragttyper, der stadig inspirerer nye generationer. Nordisk tradition i strikning og hækling er et “hedt” emne, ikke kun i februars kulde.
Nye strikkeblogs og strikkeklubber dukker op – behovet for inspiration synes umætteligt, og for nylig kunne Strik med nordisk tradition genudgives, pionerbogværket for kreativ strikning.

Vibeke Linds bog fra 1981 er rig på skønhed, billedmæssig inspiration, kulturhistoriske informationer og praktiske anvisninger – baseret på hendes grundige undersøgelser af mønstre, dekorationer, snit, funktion og materialer – især uld.

Allerede hurtigt efter sin første udgivelse blev bogen udgivet på engelsk og japansk, og i mange år var den udsolgt fra forlaget.

Designmuseets bibliotek har en stor samling af de originale strikprøver, der har dannet grundlag for bogens righoldige illustrationer.
Samlingen er blevet erhvervet til biblioteket som en generøs donation fra Vibeke Linds familie.
Efter indlemmelsen i biblioteket blev strikprøverne emballeret i klare og syrefri lommer, for at den strikkeinteresserede kan se både forsiden, bagsiden og de garner, der er blevet brugt i de enkelte strikprøver.

Så nu finder man ikke kun mønstrene og deres historie i bogen, – nu kan man også se selve strikningen.
Kom og se ! – Oplev materialet helt tæt på, ret og vrang – uld, hør, silke, garner, masker, struktur, farver.
Dét kan man ikke andre steder …

I Designmuseets bibliotek findes flere bøger af Vibeke Lind (1923-2013), hvor også hendes arkiv med optegnelser findes. Desuden kan man læse om hende i kvindebiografisk leksikon.

Anja Lollesgaard / Biblioteket

Sidst opdateret 06.04.2016


Design-museum-danmark Instagram Facebook YouTube Tripadvisor