Skip to content

Bibliotek

I fokus

Åbningstider

Tirsdag & onsdag kl. 10 – 14
Torsdag kl. 10 – 17

Lukket
helligdage, juli måned samt mellem jul og nytår

Kontakt biblioteket
+45 40 99 88 03
bib@designmuseum.dk

Følg os på Facebook

Her finder du anbefalinger fra biblioteket, heriblandt små artikler om skatte i bibliotekets samlinger.

Vævet Måneskin

Engang blev det regnet for et af de fineste stykker stof i verden. Det var et næsten mytisk stof, som man i Vesten troede blev fremstillet af feer eller insekter. Vævet af bomuld så tyndt og fint, at det næsten var gennemsigtigt og man så ud som om, man ikke havde noget tøj på, men blot indsmurt i det reneste vand.

Læs mere her

Kate Greenaway

Kate Greenaway (1846-1901) var engelsk børnebogsforfatter og illustrator i Victoria-tidens England, der opnåede en umådelig popularitet både i England, Europa og USA. Den store engelske kunstkritiker John Ruskin og vores egen Emil Hannover, direktører for Kunstindustrimuseet, skrev positivt om hende.

Læs mere her

Kurvemøbler, bambus og pil

I 1961 kunne Kurvemagerlauget i Danmark fejrer sit 100 års jubilæum. Som laugets formand Herman Jørgensen skrev i medlemsbladet, var 100 år ikke ret meget i et fag, der havde eksisteret i flere tusind år.

Læs mere her

Frankfurter køkkenet

I 1926 tegnede en ung kvinde et køkken. Det var lille, moderne, praktisk og billigt. Køkkenet fik navnet Frankfurterkøkkenet, fordi det blev produceret og installeret i sociale boligbyggerier i byen Frankfurt am Main i Tyskland i årene, der fulgte.

Læs mere her

Gondolen

I Venedig findes en bådtype, som ikke eksisterer nogen andre steder på jorden: Gondolen. Den er så særegen og karakteristisk, at den er blevet et symbol for byen.

Læs mere her

TRE KAMELER PÅ VEJ TIL SMYRNA

Biblioteket har over 200 bøger og pjecer om orientalske tæpper. Den ældste er skrevet af englænderen Herbert Coxen med titlen ”Oriental carpets”, udgivet i London 1884. Det er en lille charmerende beskrivelse af en rejse med tog gennem Tyskland, Polen og Rusland ned til byen Baku ved Det Kaspiske Hav, hvor forfatteren møder forhandlere af orientalske tæpper.

Læs mere her

High Street: Gamle butikker i London

I 1938 udkom der i England en lille børnebog om engelske butikker. Illustrationerne var lavet af den unge talentfulde tegner Eric Ravilious, der allerede havde skabt sig et godt navn som reklametegner og bogillustrator.

Læs mere her

Køkkenet

Gennem tiden har denne arbejdsplads været udformet/designet på forskellige måde med forskellige udgangspunkter og teorier som faktorer. Køkkenets design er præget af samfundsrelaterede, tidstypiske forhold og afhængig af hvem der er opholder sig i køkkenet.

Læs mere her

Hvor hestene har vinger - og kvinderne frihed

Henning Haslund-Christensen er en af vore store opdagelsesrejsende på linje med polarforskeren Knud Rasmussen. I dag er han nok gået lidt i glemmebogen i den store offentlighed, men to nye udgivelser fortæller om denne bemærkelsesværdige eventyrer og forskerrejsende, der bragte så mange interessante genstande med sig hjem fra Mongoliet og Centralasien til Nationalmuseet i København i 1930’erne og 1940’erne.

Læs mere her

Som sendt fra himlen

September 2018

I Designmuseets Bibliotek findes en enestående samling af originale, håndmalede farvesammenstillinger. Samlingen på 314 plancher i alt blev skabt i årene omkring år 1900 af Kunstindustrimuseets daværende direktør, Pietro Krohn, og maleren L. Lindahl.

Læs mere her

De danske turistplakater – 3 startskud

Aldrig før var en dansk plakat nået så langt ud i verden. Med et oplag på 18.400 på flere sprog, fik litografen Valdemar Jensen placeret Danmark centralt i det skandinaviske rum på udstillingsplakaten for den store nordiske udstilling i København i 1888.

Læs mere her

Domus fylder 90

Det italienske tidsskrift for arkitektur og design, Domus, fylder 90 år i år.

Læs mere her

På vej til at blive møbelsnedker

Maj 2018

Kom og se opmålingstegninger af møbler som findes i bøger i Designmuseets bibliotek – især til brug for dem, der uddanner sig til møbelhåndværkere.

Læs mere her

Fra modernisme til ruiner

April 2018

Biblioteket har for nylig modtaget en større samling af de bøger, som Ib Andersen tegnede omslag og/eller illustrationer til, og i den anledning kan der være grund til at fortælle lidt om denne alsidige begavelse, der kom til at betyde så meget for mange danskere.

Læs mere her

SKITSERNES MAGI

Marts 2018

I dag dyrkes skitserne, gemmes og findes frem, som magiske objekter, der har overlevet alt lige fra kaffepletter, skoaftryk og papirkurve, til oversvømmelser, UV-stråler og tidens henfald. Skitserne fascinerer med deres uperfekte autenticitet, de vækker nysgerrighed, de afgiver viden og intimitet.

Læs mere her

Gardiner med signalværdi

Februar 2018

Ny bog om boligtekstiler i Danmark gennem 300 år beskriver vores tætte samliv med tekstiler, fra 1700-tallet til i dag.

Læs mere her

Små rum - små møbler – fleksible rum

Januar 2018

Af konkrete behov kommer der funktionelle løsninger og deraf nogle gange unikt design. Mangel på plads i små boliger har gennem tiden været en udfordring – boligmangel og dyre kvadratmeterpriser har gjort det nødvendigt at stuve sig sammen. Markant er det i de store byer, der tiltrækker mange mennesker.

Læs mere her

Hvidt på hvidt

December 2017

I Designmuseets bibliotek kan du komme helt tæt på sting og stof, forside og bagside – BÅDE på det færdige broderi OG på processen og vejen dertil – et materielt, taktilt vidnesbyrd om disciplin og æstetik i dansk immateriel og materiel kulturarv.

Læs mere her

Revolutionen 1917

November 2017

Den russiske oktoberrevolution i 1917 betød ikke blot en omvæltning i landets økonomi og politik. Den betød også en total fornyelse af den russiske kunst og arkitektur i et omfang, som man ikke har set tilsvarende noget steds hverken før eller senere. Resultatet blev en revolutionerende kunst, som fortsat trækker sine inspirerende indflydelse op til vore dage.

Læs mere her

DE SOVJETISKE REVOLUTIONS­PLAKATER

Oktober 2017

Den russiske plakats storhedstid opstår med revolutionens behov for et nyt visuelt sprog.

Læs mere her

KLISTERMARMOR

September 2017

I Designmuseets Bibliotek findes tusindvis af håndindbundne bøger, heraf utallige udsmykket med flot hånddekoreret papir. Mange beklædt med det allersmukkeste ‘klistermarmor’-papir.

Læs mere her

Biografpalæer

August 2017

Op gennem 1920erne vandt biografpalæerne frem, og danske arkitekter kastede sig ud i opgaven med udformning og indretning af disse ”nye rum”.

Læs mere her

Typografiens James Bond

Juli 2017

Robert Harling var en meget betydende typograf, der ikke blot udgav tre indflydelsesrige tidsskrifter om typografi og grafisk design, men var også redaktør på adskillige tidsskrifter.

Læs mere her

Tiger, Tiger

Juni 2017

Bibliotekets bog The tiger rugs of Tibet fra 1988 viser en samling på 108 originale tigertæpper, vævet i plantefarvet uld fra yakokse eller får.

Læs mere her

Plade­coverets revival

Maj 2017

Med lavteknologisk og autentisk lydmagi er vinylerne blevet retro-hippe som modtræk til streamens immaterielle lydtapet, og deres covere er døre, der åbner til en musik, hvor støvet danser med.

Læs mere her

Gunnar Aaagard Andersen i aktion

April 2017

Nyt stort værk om billedkunstneren Gunnar Aagaard Andersen, som er repræsenteret i museet med både tapetdesign, stole og tekstiler.

Læs mere her

skibsaptering

Marts 2017

Genoplev skibsaptering fra en svunden tid i bøger og tidsskrifter – og i vores store samling af Kay Fiskers tegninger til skibsapteringer.

Læs mere her