Wegner - bare een god stol

Pressemeddelelse 24.01.2014

Send Link

Hans J. Wegner. Flaglinestolen, 1950

Udstillingen vises i perioden 3. april – 7. december 2014.

Designmuseum Danmark markerer 100-året for Hans J. Wegners fødsel med en stor retrospektiv udstilling.

”Tænk, hvis man kunne tegne bare een god stol i sit liv – men det kan man bare ikke.”
Hans J. Wegner, 1952

Hans J. Wegner (1914-2007) var en af verdenshistoriens mest produktive designere. Hans møbler banede vejen for Danish Designs internationale gennembrud i årene efter anden verdenskrig, og han blev en hovedskikkelse inden for den organiske modernisme. I 1949 tegnede han den stol, som amerikanerne døbte ”The Chair” – den perfekte stol, men han blev ved med at tegne stole, mere end 500 blev det til, ”for der ikke noget, der er så godt, at det ikke kan gøres bedre”, som han udtrykte det.

Et blik ind i Wegners hjerne
Wegner tegnede omkring 1200 forskellige møbler, 500 kom i produktion, og han har efterladt sig omkring 3500 møbeltegninger. Designmuseum Danmark kortlægger med udstillingen og den tilhørende bogudgivelse hovedlinjerne i Wegners værk og livsforløb. Et overflødighedshorn af gamle fotos, tegninger, filmklip, modeller og de bedste originale møbler fra samtiden giver et særligt indblik i, hvad der foregik i Wegners hjerne, da han tegnede sin tids mest populære møbler.

’WEGNER – bare een god stol’ er Designmuseets største møbeludstilling nogensinde. Og der er god grund til at gå i dybden med netop Wegner på Designmuseet. Her gik han på møbelskole, her præsenterede han mere end halvdelen af sine hovedværker og det var også i museets historiske samlinger han hentede inspiration til størsteparten af sine møbler. ”Med afsæt i Wegners værk kan man give publikum et bredt indblik i det, som kendetegner begrebet Danish Design”, fortæller udstillingens kurator og udstillings- og samlingschef, Christian Holmsted Olesen.

Danish Design – en vidtgående renselsesproces
Det der skete, da Danish Design blev et internationalt brand i 1950’erne var med Wegners ord dybest set ”blot en vidtgående renselsesproces”. Med afsæt i museets historiske samling fortælles historien om de møbeltyper og ledemotiver, som optog Wegner livet igennem. Wegners livsværk var én lang arbejdsproces, hvor han kæmpede med at forbedre og forny forskellige historiske møbeltyper og -motiver. Udstillingens fortættede, installationsagtige møbelopstillinger og billedbombardement giver et fokuseret indblik i Wegners designmetode, og forklarer hvorfor hans møbler ser ud, som de gør.

Dansk traditionalist – international modernist
”Når Wegners værk sættes sammen med værker af hans samtids store danske designere, Kaare Klint, Børge Mogensen, Finn Juhl og Arne Jacobsen, som vi har gjort, bliver det klart, hvori hans genialitet bestod. Han formåede at forene tradition og snusfornuft med ekstrem kunstnerisk eksperimenteren og tidens organiske bølge”, fortæller Christian Holmsted Olesen. ”Når vi så samtidig ser hans værker sammen med internationale møbelikoner af fx Mies van der Rohe og Charles Eames, bliver det indlysende, hvorfor Danish Design blev noget man tilbad i den internationale designverden i det 20. århundrede”, slutter han.

Poetisk modernisme og håndværk til at sanse
Udstillingen viser ikke kun Wegner i en dansk og international kontekst, den søger også at give svar på, hvorfor Wegners møbler stadig virker samtidige og er mere populære end nogensinde ikke kun hos forbrugerne og internationale samlere, men også som forbilleder for vor tids internationale superdesignere, fx Jasper Morrison, Konstantin Grcic, Tadeo Ando og Naoto Fukasawa. Modernismen midt i det 20. århundrede er ofte blevet beskyldt for at være oversaglig, kold og kedelig, men ikke Wegners møbler. De er fulde af sanselighed, humor og poesi samtidig med, at alle detaljer har en fornuftig konstruktionsmæssig forklaring. Wegner var en gudsbenådet håndværker, og hans liv var en livslang stræben efter at forstå træets logik og materialer. Han kæmpede for at overføre håndværksdyder som sanselighed, smukke detaljer og naturlige materialer til industriel produktion. Og netop dette aspekt er der rig lejlighed til at udforske i udstillingen, som også rummer 50 nyproducerede møbler, som man må sidde i og røre ved.

Multikulturelt design
Wegners gennembrud i USA i efterkrigsårene hang bl.a. sammen med, at man i landet efter anden verdenskrig oplevede en søgen tilbage til håndværkets kvaliteter og krigen blev symbol på industrialiseringens skyggeside. I dag er Wegner særligt populær i Japan, hvor man har et snedkerhåndværk, som i høj grad kan måle sig med det danske. Men Wegners møbler har også noget at sige i Vesten i vor tid, hvor bæredygtighed og brugervenlighed er i højsædet. Udstillingen formidler kerneværdierne i den danske designarv og belyser, hvad vi kan bruge vores erfaring til i udviklingen af Danmark som fremtidig designnation. ”Udstillingen om Wegner skal lære os, at Danish Design er multikulturelt og stræber efter tidløshed ved at perfektionere og forbedre det bedste fra andre tider og kulturer”, fortæller Christian Holmsted Olesen.

’WEGNER – bare een god stol’ ledsages af en rigt illustreret monografi med samme titel udgivet af Strandberg Publishing og på engelsk og tysk af forlaget Hatje Cantz (WEGNER – just one good chair).

Udstillingsdesign og -grafik: Rasmus Koch Studio.

Tak til A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal for generøst at have skænket udstillingen.

Kunstmuseet i Wegners fødeby, Tønder, markerer også 100-året med en udstilling der åbner foråret 2014. Læs mere her: www.museum-sonderjylland.dk

Download pressemateriale her

Kontakt:
Pressekontakt:
Kommunikationschef, Nikolina Olsen-Rule
nor@designmuseum.dk
mobil +45 31 44 30 61
museum +45 18 56 79

Udstillingskurator og forfatter til bogudgivelsen:
Udstillings- og samlingschef, Christian Holmsted Olesen
cho@designmuseum.dk
mobil +45 26 23 56 61