Barnets Århundrede

Nummervogn af Kay Bojesen, 1930’erne. Foto: Pernille Klemp

Nordisk design til børn fra år 1900 til i dag

Udstillingen vises 17. januar (åbner 14.00) – 30. august 2015

Træd ind i børnenes univers
Fra skrammellegepladser til Odderbarnevogne, Winthers trehjulede cykler og LEGO-klodser. Design til børn afspejler et samfunds syn på børn – og fænomenet barndom. Fra januar 2015 åbnes et univers med børn i centrum. Her er der mulighed for at gå på opdagelse i det 20. århundredes nordiske design, kunst og arkitektur til børn, når Designmuseum Danmark åbner udstillingen Barnets Århundrede. Udstillingen byder på design på alle skalatrin, lige fra plakater, legetøj, børnebøger og julemærker til møbler, skolearkitektur og legepladser med særligt fokus på det danske.

Udstillingen låner sin titel fra Ellen Keys bog af samme navn fra år 1900. Keys tanker om at fremme børns udvikling, kreativitet og rettigheder udgør den røde tråd for temaet i udstillingen, og viser det paradigmeskift for børn, der fandt sted ved indgangen til det 20. århundrede. Udstillingen er også direkte inspireret af udstillingen Century of the Child: Growing by Design 1900-2000, som blev vist på MoMa i New York i 2012, med særlig vægt på udstillingens nordiske design til børn.

Fra små voksne til frie børn
Ud over at vise hvad godt nordisk design er for børn, er formålet med udstillingen også at fortælle om et vigtigt kapitel i vores kultur- og samfundshistorie, hvor man ikke længere ser børn som små voksne, men man insisterer på at alle børn skal have en barndom. ”Barnets Århundrede skal give os en dybere forståelse for de privilegier, som børn har i dag, og skal samtidig vise, hvordan en designtilgang har ændret karakter over en periode, og har formet sig efter modtagerens, i dette tilfælde børns, behov, ” fortæller Anne-Louise Sommer, museumsdirektør og udstillingens kurator.

Barnets Århundrede for alle
Udstillingen vil ikke alene give voksne mulighed for at fordybe sig i design til børn, men vil også byde på specialindrettede legezoner, hvor børn kan udfolde sig i leg ved at producere stop-motion film med Kay Bojesens træfigurer, boltre sig i bObles tumlemøbler eller tegne sin yndlingsstol ved Peters stol og bord. Barnets Århundrede er derfor relevant for både børn, deres forældre og bedsteforældre, da den byder på sjove gensyn med legetøj, brugsgenstande og design til børn gennem flere generationer.

Barnets Århundrede i nyt lys
Udstillingen Barnets Århundrede er blevet til i et projekt mellem Museum Vandalorum i Sverige, Designmuseet i Helsinki i Finland og Designmuseum Danmark. Udstillingen har allerede været i Sverige, hvor den satte publikumsrekord, og kommer nu til Designmuseum Danmark, hvorefter den rejser videre til Finland. Som noget nyt vil udstillingen på Designmuseum Danmark byde på legezoner, events og workshops for børn. Herudover har virksomheden bObles udviklet et særligt tumlemøbel til udstillingen, som giver ekstra plads til børn og barnlige sjæle, hvilket understreger hele idéen bag udstillingen.

Kommunikationschef, Nikolina Olsen-Rule
nor @ designmuseum.dk
mobil +45 3144 3061
museum +45 3318 5679