Marie Gudme Leth - Pioneer of print

Pressemeddelelse 31.03.2016

Send Link

Foto: Pernille Klemp

Hun bragte farver og mønstre ind i danskernes bolig
- Marie Gudme Leth-udstilling på Designmuseum Danmark

Flora, fauna og farverige tekstiltryk. Marie Gudme Leth (1895-1997) blev med sin sans for smukke mønstre en banebrydende figur inden for dansk og international tekstilkunst. Fra 17. juni frem til 11. september 2016 kan du gå på opdagelse i Leths finurlige og sanserige univers, når Designmuseum Danmark viser et udvalg af de smukke stoftryk i udstillingen Marie Gudme Leth – Pioneer of Print.

Marie Gudme Leth var ikke alene en dygtig kunsthåndværker, men hun var også en foregangskvinde på sit område. Hun formåede at sætte stoftryk på verdenskortet og var drevet af ét mål fra starten: at give stoftryk samme status som de andre kunsthåndværk. Og det lykkedes. Hun deltog i en bølge af udstillinger i udlandet, der med stor succes præsenterede dansk kunsthåndværk og møbeldesign. Overalt hvor hun udstillede, blev hendes trykte stoffer modtaget med stor begejstring. Hun modtog blandt andet en guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris i 1937 og på Triennalen i Milano i 1951. Og i 1950’erne blev Marie Gudme Leths tekstiler eksporteret til især Amerika og Canada, hvor salget af hendes tryk boomede.

Stadig aktuel
I dag er de blomstrede og farvemættede mønstre særdeles populære temaer inden for bolig og interiørdesign – og Marie Gudme Leth er ifølge udstillingens kurator, Kirsten Toftegaard, stadig særdeles relevant:

”Marie Gudme Leth har altid været relevant og er fortsat en stor inspirationskilde for mange tekstilhåndværkere. Hun havde mod til at gå mod strømmen og holde fast i sine idéer på trods af tidens funktionalistiske tendenser. Netop det blev hun respekteret for dengang og derfor er hun stadig aktuel den dag i dag. I 2005 blev hun som den eneste tekstiltrykker, anerkendt Kulturministeriets Kulturkanon”, udtaler Kirsten Toftegaard

Udstillingen ”Marie Gudme Leth – Pioneer of Print” kan opleves på Designmuseum Danmark i perioden 17. juni til 25. september 2016.

Læs mere om Marie Gudme Leth HER

Se vores Marie Gudme Leth tidslinje HER