Det sker

Design X Change

Hverlørdag kl. 10:00 og søndag kl. 10:00 i perioden

Kontakt
Anders Eske Laurberg Hansen
Formidlings- og eventkoordinator
alh@designmuseum.dk

Design X Change er blevet til i samarbejde
med Danske Kunsthåndværkere &
Designere og Design denmark

Del af Danish Design Festival

Kom og vær med, når designere, kunsthåndværkere, tænkere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner mødes for at dele deres viden og passion for en bæredygtig fremtid. Tag venner og familie med. Der er masser af boder hvor du kan købe lækre produkter, kreative workshops, talks, og aktiviteter for alle.

Markedet er åbent med gratis adgang kl. 10 – 17 lørdag & søndag.

Du kan møde virksomheder der viser, hvordan de anvender resurser på miljøvenlige måder, og du kan møde ildsjæle, der brænder for at skabe en grønnere fremtid for alle. Børn, unge og voksne kan prøve kræfter med at bygge deres eget design af bæredygtige materialer i workshops.

Til Design X Change kan du møde:

Download program

 

Download programmet her

TAKT

TAKT skaber smukke designmøbler uden fordyrende mellemled, men med en kompromisløs tilgang til social og miljømæssig bæredygtighed. Første kollektion fra TAKT er designet af danske Thomas Bentzen, engelske PearsonLloyd og finske Rasmus Palmgren. Med et forfriskende nyt tag på de klassiske skandinaviske designprincipper om at skabe tidløse kvalitetsmøbler til folket, designer og producerer TAKT smukke, komfortable og holdbare møbler til en fair pris. TAKT tror på transparens i både produktion og prisstruktur, så kunden ved, hvor materialerne kommer fra, hvordan møblerne produceres, og hvordan prisen fastsættes.

Læs mere om TAKT her

Cosmus Corporated

Cosmus Corporated syr kjoler og toppe i brugte, farverige og mønstrede tekstiler som fx duge og gardiner. Materialerne er købt rundt omkring i Danmark, primært i genbrugsbutikker og loppemarkeder, og dernæst syet i København. Der er således minimalt med CO2 udledning, både ift. transport og produktion af materialerne. Der udvælges kun stoffer i god kvalitet og stand og i rene naturmaterialer som bomuld eller hør.
Alle kjoler og toppe er unika og det findes derfor kun en i hver størrelse. Målgruppen er kvinder i stort set alle aldersgrupper.

Se mere fra Cosmus Corporated her 

Mater

Mater blev grundlagt i København i 2006 af Henrik Marstrand og er et bevidst og etisk brand baseret på en stærk designfilosofi og et solidt håndværk. Gennem samarbejde med en ekstern base af veletablerede og nye designtalenter kombinerer Mater eksklusive high-end møbler og belysning med arbejdsmetoder, der støtter både mennesker, lokale håndværkstraditioner og miljøet. Æstetikken bag Maters udtryk har tydelige referencer til skandinavisk minimalisme, og alle designs er skabt med brug af bæredygtige eller etisk forsvarlige materialer.

Læs mere om Mater

Biomega

Biomega designer cykler, der skal ændre måden vi tænker transport. Til Design X Change har du chancen for at opleve det danske kvalitetsdesign, der har gjort Biomega til en international succes. Vi tager tre forskellige el-cykler med, OKO, OKO LS og AMS, så du kan prøve hvordan det er at køre på en Biomega.

Siden 1998 har Biomega lavet cykler, der opfattes som æstetiske designobjekter, skabt til bevægelse i byrummet. Med udgangspunkt i design thinking arbejder Biomega aktivt med æstetik og funktionalitet, som en vej til en grønnere og mere bæredygtig fremtid for transport i byerne.

Læs mere om Biomega 

Samtale med Janus Larsen

Til Design X Change kan du møde designeren Janus Larsen, som lige nu er aktuel i udstillingen Danmarks næste klassiker på Designmuseum Danmark, med møbler skabt til tv-programmet af samme navn, som for nyligt blev vist på DR1.

Hør blandt andet Janus fortælle om, hvordan det var at være med i programmet, hvorfor han er så glad for valnødtræ og om han har et bud på om Danmarks næste klassiker er bæredygtig.

Janus fortæller i samtale med kommunikationschef Nikolina Olsen Rule, søndag d. 5. maj kl. 12.00 i Festsalen på Designmuseum Danmark. Det er gratis for alle at deltage.

Workshop med Copenhagen Seeds

Kunsten at indsamle frø: workshop med Copenhagen Seeds.

Velkommen til en inspirerende workshop, hvor du kan forbyde dig i kunsten at indsamle frø! Til workshoppen dykker vi ned i både den botaniske og praktiske viden om frø. Frø findes overalt i naturen og derfor indsamler vi i Grønnegården, Designmuseum Danmarks have, hvor vi dækker et smukt langbord hvor du kan lave din egen frøsamling. Samlingen kan du tage med hjem og starte din egen have, uanset om det er i vindueskarmen, på altanen eller på friland.

Workshoppen faciliteres af Signe Voltelen, stifter af Copenhagen Seeds.

Læs mere om Copenhagen Seeds

Lørdag d. 4. maj, kl. 12.30-13.30 i Grønnegården

100 kr.

Køb din billet her

Artikel

Artikel tager produktionen tilbage til København og designer tøj i omhyggeligt udvalgte metervarer med udtryk og holdbarhed fra møbeltekstilfirmaet Kvadrat og fra Italien, Storbritannien og Japan.

Læs mere om Artikel her

Paneldebat: Radikale materialer til en bæredygtig fremtid

For at imødekomme de store globale ændringer, må vi i dag genoverveje og ændre vores opfattelse af, hvad vi anser som passende materialer. Bivoks, tang, brugt plastik, bark og nanopartikler – er eksempler på hvordan designere er begyndt at skubbe til grænserne.

Materialer er ikke længere kun komponenter i designfremstilling, de er blevet selve genstanden for designet og designerne er selv blevet skabere af fremtidens materialer.

Kom og hør hvordan designere arbejder med disse nye udfordringer. “Affald som det nye råmateriale”, “overraskende naturlige materialer”, “levende stof” bliver nogle af debattens temaer.

Debatten er med designer Jonas Edvard, entreprenør og designer Prisca Vilsbøl og arkitekt Nikolaj Thrane Carlsen som vil diskutere muligheder, ansvar og etiske dilemmaer. Debatten modereres af museumsinspektør Pernille Stockmarr.

Paneldebatten foregår lørdag d. 4. maj kl. 14.00 i Festsalen.

KEA

FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling er inspirationskilden til 8 nystartede smykkebrands fra Københavns Erhvervsakademi KEA.

Hver især skaber de unikke smykker i håb om at inspirere og skabe opmærksomhed om bæredygtighed. Emnerne strækker sig fra livet under vand og på land, klimaindsats, ansvarligt forbrug og produktion, samt at stoppe sult.

Læs mere om KEA her 

VØLVE

Vølve er håndlavede økologiske hudplejeprodukter. Hvert produkt er omhyggeligt fremstillet med respekt for råvarernes kvalitet og med så lidt miljøpåvirkning som muligt.  Produkterne er baseret på naturens visdom og mange århundredes viden om de nordiske planters aktive bestand og helende egenskaber. Vølve forener naturmedicinske traditioner med den seneste forskning inden for moderne dermatologi og er fremstillet i små batches på eget laboratorium på Frederiksberg i København.

På Vølves workshop vil du lære hvordan du kan forvandle rester i køkkenskabet om til lækre hudplejeprodukter. Du lærer bl.a. at ffemstille din egen bodyscrub, som du efterfølgende kan tage med hjem.

Læs mere om Vølve her

Signe Wenneberg - botanisk kiosk

Besøg Signe Wennerbergs botaniske kiosk og køb lækker økologisk gin og smukke blomster fra Vilde Violer. Wenneberg og Sønner Botanisk Gin er skabt i samarbejde med med Braunstein Destilleri som ligger smukt på Køge Havn og er lavet på økologiske blomster og urter indsamlet i Danmark. VILDEVIOLER er en lille virksomhed med en stor passion for blomster, økologi og bæredygtighed. Fra forår til efterår dyrker vi smukke danske økologiske blomster på Stengården ved Birkerød – naturligvis uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning.

Læs mere om botanisk gin

Læs mere om Vilde Violer 

Læs mere om Signe Wenneberg

Talk: Kan bier 3D-printe bæredygtigt unika design?

Det summer i gårdhaven på Utzon Centeret hvor 60.000 bier nu er igang med at 3d printe verdens første unika design lampeskærme, produceret 100% bæredygtigt af bier.

Mange dygtige arkitekter og designere har været inspireret af naturens former og mønstre i deres designs. I eksperimentet BEEOTOPIA vil bierne bygge unika design lampeskærme helt uden hjælp fra strøm, motoriseret skibe fragt eller en forurenende tung industri. Produktet er en unika lampe og “bi-produktet” er dejlig honning og bestøvede blomster i Aalborgs parker.

Læs mere om talken her

goldfingers

Guldgraverdrømme? Guldfeber? Goldfingers bod sætter fokus på, hvor guldet kommer fra. Derfor har vi bygget en lille mine, med ægte Fairtrade guldkorn og sølv i sandet, som du kan vaske i pander, ligesom de rigtige guldgravere.

Hvis du finder guld, får du det med hjem!Du kan også finde sølv og kobber, og vi lover at der vil være mindst lige så meget guld, per kilo sand, som der var i den legendariske California Mother Lode guldåre, der startede guldfeberen i 50´ernes USA.

I boden viser Goldfingers desuden smykker, af Fairtrade guld og sølv, som er designet og håndlavet, på værkstedet i Klosterstræde, København.

Læs mere om Goldfingers 

 

POP-UP: Nordic Design Competition

Se de fem finalister fra Nordic Design Competition, som hver giver deres bud på en bæredygtig stol. Og oplev Danmarks bidrag “Den kystnære stol” designet af Nikolaj Thrane Carlsen som vandt konkurrencen.

Læs mere her

 

The Organic Company

The Organic Company er en dansk designvirksomhed, som designer og markedsfører interiørtekstiler i 100% GOTS certificeret økologisk bomuld. The Organic Company er på en mission. Vi vil udbrede viden om hvor vigtig økologi er for vores miljø og vores sundhed. Og hvor vigtigt det er at vi alle køber mindre og bedre. Forandring kræver nemlig handling. The Organic Company går forrest ved at skabe en designforretning, der ikke skader vores klode.  

Det gør en forskel.

Læs mere om The Organic Company her

Squarely

SQUARELY er et bevidst design brand, der gør byerne grønnere. SQUARELY kombinerer traditionelt dansk design med banebrydende håndværk for at give dig et smukt bæredygtigt løsning til dine planter. Hvert produkt er håndlavet i København af designerne selv i deres workshop på Refshaleøen. De produceres med nøje opmærksomhed på unikke detaljer.

SQUARELY bidrager til bæredygtig og cirkulær produktion og skaber et behageligt indendørsmiljø ved at give grønne planter plads i et elegant og funktionelt design, der bringer planten i fokus. SQUARELY er samtidig produceret med sigte på bæredygtig produktion og udviklet efter principperne i cirkulær økonomi. SQUARELY Upcycler plastik beholdere, indsamlet fra Københavnske slikbutikker.

Læs om Squarely her

Workshop: Lav et smykke af genbrugspapir

Kom og design dit eget papirsmykke i et hyggeligt værksted for hele familien. Designer og forfatter Christina Bruun Olsson står klar med en masse inspiration og hjælper med tips og tricks til, hvordan du kan omdanne dagens avis eller brugte kopipapir til et unikt smykke. Og du får naturligvis smykket med hjem.

Lørdag den 4. maj kl. 11-15 i Grønnegården.

Christina er både udøvende designer og formidler inden for designfaget. Hun holder bl.a. foredrag og underviser for både erhvervslivet, designstuderende og børn, skriver på bloggen “En visuel synsvinkel”, artikler og er i foråret aktuel med en ny bog “Se dig for – 100 hverdagsmotiver”.

Læs mere om Christina Bruun Olsson her

Paneldebat: Fra craftsmanship til havplast – forskellige tilgange til bæredygtigt møbeldesign

Danmark har en lang og stolt møbeltradition, hvor håndværk og kvalitet står i centrum. Hvad kræver det at arbejde med bæredygtig produktion af møbler og hvordan ser markedet ud nu og i fremtiden? Kom og mød Snedkermester hos PP møbler Kasper Holst Pedersen, stifter og CEO hos TAKT, Henrik Taudorf Lorensen og direktør og grundlægger hos Wehlers, Henrik Holm, og hør om deres erfaringer og visioner for bæredygtigt design. Det sker i samtale med kommunikationschef ved Designmuseum Danmark Nikolina Olsen-Rule.

Paneldebatten foregår søndag d. 5. maj kl. 14.00 -14.45 i museets festsal og er gratis for alle.

 

 

DropBucket

DropBucket skaber funktionelle, bæredygtige og danskproducerede affaldsløsninger til events og festivaler. Første kollektion blev designet i FSC-certificeret genbrugs-bølgepap i 2014 af danske Marie Stampe og færøske Heiða Nolsøe. Sidenhen har DropBucket vundet adskillelige priser heriblandt Red Dot: Best of the Best for sit æstetiske, praktiske og intuitive design. I dag bliver DropBucket anvendt til en lang række festivaler og events i hele Europa. DropBucket tror på bæredygtigt adfærdsændrende design som gør en forskel, hvorfor vi tilbyder løsninger til affaldssortering og i år lancerer en helt ny kollektion i genbrugsplastik. De nye produkter er de første bundløse skraldespande på markedet og er designet til bionedbrydelige poser.

Læs mere på: www.dropbucket.com

Beyond coffee

Når du laver kaffe, bruger du kun omkring 0,2% af kaffens næringsstoffer; nemlig den aroma det kogende vand opsuger for at blive til kaffe. Resten, de 99,8%, bliver til kaffegrums som smides ud i skraldespanden. Det er spild af ressourcer.
I stedet for at kaffegrums smides ud, indsamler Beyond Coffee det. Vi bruger det til at gro lækre svampe. Svampe elsker nemlig kaffegrums. Vi indsamler kun økologisk kaffegrums, eftersom vores bedrift er 100% økologisk.

Læs mere om Beyond Coffee 

Workshop: Byg og bo med høns

Kom og design dit eget minihønsehus i en hyggelig arkitektur-workshop for hele familien. Arkitekt og forfatter Julie Dufour står klar med en masse dejlige modelmaterialer samt tips og tricks til, hvordan du kan sætte form på dine ideer til en bærdygtig hverdag med høns. Og du får naturligvis din arkitekturmodel med hjem.

Søndag den 5. maj kl. 11-15 i Grønnegården.

Julie kommer fra det københavnske arkitekt- og designerfællesskab All About A som har speciale i børn og arkitektur. All About A samarbejder med kulturinstitutioner, kommuner, skoler  og børnehaver i ind- og udland om at inddrage børn i designprocesser og implementere deres idéer i fremtidige arkitektur- og designprojekter.

Læs mere om All About A her

Yrolí

Yrolí Skincare er eksklusiv og certificeret økologisk hudpleje, der hviler på nordisk æstetik, renhed, minimalisme og natur.

Skincare sætter en ny standard for økologisk naturlig hudpleje, der skaber effekt og resultater. Indholdet i Yrolí Skincare består af særlige og eksklusive olier med 100% aktive og rene stoffer uden nogen former for fyld eller konservering, hvilket er helt enestående. Yrolí Skincare er ECOCERT COSMOS certificeret.

Læs mere om Yrolí Skincare

Designmuseets Bibliotek

I bibliotekets bod kan du bladre i bøger om bæredygtig design, genbrug og DIY-projekter. Du kan blive klogere på bæredygtige materialer og fremstillingsprocesser, og du kan finde masser af eksempler på bl.a. bæredygtige tekstiler, mode, møbler og emballage.

I anledning af Design X Change holder biblioteket weekend-åbent. Kig forbi boden i Grønnegården eller besøg læsesalen – hent inspiration, grib bogen og lån med hjem.

Designmuseets Bibliotek er Nordens største bibliotek inden for design og kunsthåndværk. Biblioteket er offentligt med gratis adgang for alle, med mulighed for at benytte læsesal og låne bøger.

Læs mere om biblioteket

 

 

SAVE-DESIGN

Hos SAVE-DESIGN er genbrugstanken omdrejningspunktet.

SAVE-DESIGN syr unikke casual dameskjorter med et feminint touch. Skjorterne er syet af nøje udvalgte genbrugsherreskjorter hvor kvaliteten er i top.

Korkbyg

Kork ER mere og andet end du tror.

Kork KAN mere og andet end du tror.

Kork er en excellent miljøduks.

Kork er godt selskab og gi´r appetitlige omgivelser.

Kork er endnu kendt af for få – og mange vil ha´ stor fornøjelse ved at kende det bedre.

Det vil vi gerne råde bod på og gøre noget for ved enhver lejlighed.

Kom og hør mere om korks mange gode genskaber under Design X Change.

Læs mere om Korkbyg

POP-UP SALG: MARK TAN

Kom og gør et kup ved Mark Tans pop-up salg, hvor du kan købe frakker, bukser og jakker til super gode priser.

Alle indtjeninger fra salget går ubeskåret til WWF (World Wide Fund for Nature)

Pop-up salget er åbent søndag d. 5. maj kl. 12-16 i teltet i Grønnegården.

Læs mere her

Design og byg et bæredygtigt mini-møbel

I denne workshop får du fingrene i det bæredygtige materiale KORK, når du bygger en model af dit helt eget mini-møbel.

Kork er både hårdt og blødt, varmt og fleksibelt, og kan formgives på utallige måder – helt perfekt til at skabe et møbel, der kan vække legelyst, fantasi og bevægelse. Kom og vær med!

Lørdag d. 4. og søndag d. 5. maj
Kl. 10.00 – 16.00
Grønnegården, Designmuseum Danmark
Fra 8. år