I fokus
High Street Gamle butikker i London
I 1938 udkom der i England en lille børnebog om engelske butikker. Illustrationerne var lavet af den unge talentfulde tegner Eric Ravilious, der allerede havde skabt sig et godt navn som reklametegner og bogillustrator. Teksten var skrevet af hans gode ven, arkitekturhistorikeren J.M. Richards.
Bogen fortæller om 24 udvalgte butikker, nogle af dem meget specielle, som fx en butik med dykkerudstyr eller brandbiler. Men de fleste af butikkerne er mere almindelige forretninger så som bager, slagter, isenkræmmer, antikvitetshandler o.a. Alle forretningerne eksisterede i virkeligheden, dog ikke i samme gade. Det særlige ved bogen er de stemningsfulde og meget dekorative farvelagte litografier, som Ravilious lavede til bogen. De emmer af Victoriatidens gamle London. Den lille fine bog regnes i dag som en ikonisk bog i engelsk bogkunst, og er næsten umulig at opdrive antikvarisk. Den nåede kun at blive trykt 2.000 eksemplarer i det oprindelige oplag, før end bombningerne af London under 2. verdenskrig ødelagde de litografiske plader, der var brugt til fremstillingen.
Billede: Bageren
Eric Ravilious blev født i 1903 i byen Eastbourne i det sydøstlige England. Han uddannede sig på Eastbourne School of Art, og i 1922 kom han ind på Royal Academy of Arts, hvor han blev venner med Edward Bawden, der også blev en af tidens efterspurgte kunstnere og reklametegnere.
Ravilious giftede sig med Tirzah Garwood, bosatte sig på landet i Essex og fik tre børn. Han udstillede flere gange sine fine akvareller fra de engelske landskaber sydpå, illustrerede mange bøger og blev i 1940 udnævnt til såkaldt ’war artist’, der arbejdede for den britiske flåde og senere Royal Air Force. Han omkom i september 1942 ved en flyvning til Island.
Billede: Farmaceuten
Den sjældne bog blev genoptrykt af Mainstone Press i 2008 under titlen: Eric Ravilious: The Story of High Street, der ud over genoptryk af den originale bog også bringer to essays. I det ene fortæller historiker Alan Powers om bogens tilblivelse og historie, og i det andet essay forsøger historikeren James Russel af finde og lokalisere de oprindelige butikker, som Ravilious tegnede. Ostebutikken Paxton & Whitfield eksisterer uforandret i dag, men de fleste af de andre forretninger er forsvundet.
Billede: Ostebutikken Paxton & Whitfield, der stadig findes.
Biblioteket har flere bøger om Eric Ravilious, foruden naturligvis den fine lille bog om butikkerne på High Street.
Nils Frederiksen / Biblioteket