I fokus
De danske turistplakater – 3 startskud
Aldrig før var en dansk plakat nået så langt ud i verden. Med et oplag på 18.400 på flere sprog, fik litografen Valdemar Jensen placeret Danmark centralt i det skandinaviske rum på udstillingsplakaten for den store nordiske udstilling i København i 1888. Plakaten indleder som sidegevinst den danske turistplakat, og samme år bliver udstillingens succes direkte anledning til stiftelsen af Dansk Turistforening.

København som turistdestination
Den kartografiske plakat profilerer København som turistdestination, med fokus på kystlinjen, det grønne landskab, det nordiske lys, den kulturelle hovedstad med Tivolis forlystelser, de irgrønne spir.
VALDEMAR JENSEN: KOPENHAGEN NORDISCHE INDUSTRIE-, ACKERBAU- UND KUNST-AUSSTELLUNG IN KOPENHAGEN, 1888

Inspirationen fra japanske Hokusai
I organisk art nouveau forløser Litografen Carl Andreasen den nye borgerlige badekultur, der i turismens tidlige år især var koncentreret om de eftertragtede badesteder på Fanø og Skagen.
Inspirationen fra japanske Hokusais berømte træsnit med bølgen, er et typisk eksempel på japanismen i dansk design omkring 1900. CARL ANDREASEN: FANØ NORDSØBAD, CA. 1900

Den bugnende kornmark
Med den bugnende kornmark vandt Aage Rasmussen i 1938 avisen Berlingske Tidendes konkurrence om en plakat til det internationale marked. Dommeren var den legendariske franske grafiker A.M. Cassandre.
Først i en justeret version med mobilisering af de nationale symboler, kom plakaten i trykken efter 2.verdenskrig, og indgik nu i en genrejsning af den nationale selvbevidsthed og af Danmark som turistmål. AAGE RASMUSSEN: KORNMARK, 1946
Christine Rosenlund, Plakatsamlingen