I fokus
En by i ruiner
Historien om Aleppo
Byen Aleppo i Syrien ligger i dag i ruiner, og store dele af befolkningen er dræbt eller flygtet. Der er ikke kun tale om en humanitær katastrofe og nedsmeltning, som FN har udtalt, men også om en total ødelæggelse af en af Mellemøstens ældste og mest berømte byer.
Engang var Aleppo en levende by, hvor muslimer, kristne og jøder boede side om side og levede i fred med hinanden. Den er en af verdens ældste, beboede byer, der siden tidernes morgen har været underlagt assyrere, persere, grækere, romere, arabere, ottomanere og franskmænd.
Den var den tredje største by i det Osmanniske Rige næst efter Konstantinobel (Istanbul) og Cairo, og den blev rig på grund af handlen på Silkevejen til Kina. Købmænd fra Venedig (Italien), Isfahan (Persien) og Agra (Indien) kom til Aleppo, der havde den største souk (marked) i hele Mellemøsten. Byen var berømt for sin mad, musik og skønne arkitektur, og konsuler og købmænd fra England, Frankrig og andre europæiske lande havde bolig i byen gennem mere end 400 år.
Mange af disse har skrevet om byen i deres erindringer, indberetninger og rejsebeskrivelser. Og nu har den engelske historiker Philip Mansel samlet en række af disse tekster i en fin bog med titlen ”Aleppo. The rise and fall of Syria’s great merchant city”.
Tv. Khan al-Wazir, en af de 50 karavanestationer eller herberger i Aleppo, hvor handelsrejsende kunne bo. Th. foto af en souk i Aleppo. Markedsgaderne i Aleppo var blandt de ældste og største i Mellemøsten, men de er blevet ødelagt under borgerkrigen i 2012-2016. Fotos fra bogen.
I første halvdel af bogen fortæller Philip Mansel selv om byens historie fra 1500-tallet, hvor den blev en del af det Osmanniske Rige, og frem til i dag. I den anden halvdel har han samlet beskrivelser af byen fra slutningen af 1600-tallet frem til begyndelsen af 1900-tallet, skrevet af europæere, der har opholdt sig i byen. De to sidste tekster er skrevet dels af den engelske forfatter, arkæolog og politiske administrator Gertrude Bell, der i begyndelsen af 1900-tallet rejste gennem de syriske områder – og dels af den berømte engelske arkæolog Leonard Wooley, der ledede flere udgravninger i området omkring 1.verdenskrig, assisteret af bl.a. T.E. Lawrence, som senere kom til at spille en stor rolle i arabernes opgør med det Osmanniske Rige under 1. verdenskrig.
Bogen kan naturligvis lånes på Designmuseets Bibliotek.
Philip Mansel: Aleppo. The rise and fall of Syria’s great merchant city. London, 2016. 250 s.
Nils Frederiksen / Biblioteket