Skip to content

I fokus

Hvor hestene har vinger - og kvinderne frihed

Spørg bibliotekaren
+45 33 18 56 50
bib@designmuseum.dk

Følg os på Facebook

Henning Haslund-Christensen er en af vore store opdagelsesrejsende på linje med polarforskeren Knud Rasmussen. I dag er han nok gået lidt i glemmebogen i den store offentlighed, men to nye udgivelser fortæller om denne bemærkelsesværdige eventyrer og forskerrejsende, der bragte så mange interessante genstande med sig hjem fra Mongoliet og Centralasien til Nationalmuseet i København i 1930’erne og 1940’erne.

Den ene nye udgivelse er filmen ”Fædre og sønner”, der er instrueret af Andreas Dalsgaard og produceret af Haslund-Christensens barnebarn Michael Haslund-Christensen. Han medvirker selv i filmen, hvor han interviewer sin far, den tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen om faderen og bedstefaderen Henning Haslund-Christensen.

Den anden er antropolog Christel Braae’s store værk ”Among herders of Inner Mongolia”, udgivet på Aarhus University Press i år. Et storslået værk på over 600 sider, der ikke blot fortæller om Henning Haslund-Christensens liv og ekspeditioner til Mongoliet i mellemkrigstiden, men også bringer en videnskabelig dokumentation og analyse af de data og genstande, som han indsamlede på sine to ekspeditioner til Mongoliet i 1936-1939. Bogen er spækket med vidunderlige gamle sort/hvide fotos, med kort, dagbogsoptegnelser, breve o.a., som ikke tidligere har været offentliggjort. Desuden forefindes et detaljeret katalog over de knap 1500 genstande (800 katalognumre), som blev bragt hjem til Nationalmuseet, hvor de udgør en central del af de etnografiske samlinger.

Hvor svenskeren Sven Hedin især var optaget af at kortlægge Centralasien, og tidligere rejsende som englænderen Aurel Stein og tyskerne Albert Grünwedel og Albert von le Coq var optaget af at indsamle genstande fra en for længst svunden tid, der var begravet i Centralasiens sandørkener, var Haslund-Christensen mere interesseret i samtidens mongolske kultur, og hans indsats var stærkt medvirkende til at lede dansk etnografisk forskning ind på de gamle centralasiatiske kulturer, som var ved at forsvinde.

Fælles for Knud Rasmussen og Henning Haslund-Christensen er, at de startede som glade amatører, der udviklede sig til store erfarne ekspeditionsledere, der igangsatte mægtige indsamlingsprojekter inden kulturerne og menneskene forsvandt. Siden Haslunds indsats i Mongoliet har der været fortsatte forbindelser og tråde mellem Danmark og Mongoliet.

Billede: Tv. mannequin-dukke på Nationalmuseet i København med komplet udstyr fra en mongolsk bueskytte. Th. Haslund-Christensen klædte sig ikke blot i mongolske dragter med kniv i bæltet, han lærte sig også sproget og kom derigennem på rigtig god fod med mongolerne. Foto fra hans første ophold i Mongoliet i 1924.

Kun nogle af de mange genstande, dragter, telte, smykker og musikoptagelser, som Haslund-Christensen bragte med sig til København, har tidligere været beskrevet. Det drejer sig om Henny Harald Hansens bog ”Mongol costumes” (1950 og 1993) om de mongolske dragter og om Martha Boyers bog ”Mongol jewellery”(1952 og 1995) om de mongolske smykker. Men de mange andre genstande har ikke været beskrevet før, og de udfylder derfor et stort tomrum i udforskningen af den gamle mongolske kultur. Genstandene er nyfotograferede til denne bog og beskrevet i detaljer. Det drejer sig bl.a. om tekstiler, møbler, skamler, borde, kommoder, låse, køkkenredskaber, husgeråd, spande, krukker, kurve, musikinstrumenter, våben, legetøj, spil, amuletter, tobakspunge, snusdåser, tasker, segl o.a.

Billede: To forskellige typer mongolske sadler, tv. en vævet saddel og th. en filt-saddel, begge hjembragt af Haslund til Nationalmuseet.

Haslund-Christensen (tv) var karavanefører på svenskeren Sven Hedins store centralasiatiske ekspedition 1927-1930. I midten ses Sven Hedin flankeret th. af svenskerne Söderbom og Larson og tv. af tyskeren S. Hummel og Haslund.

Med Christel Braae’s bog om Haaslund-Christensen afsluttes Carlsbergfondets store serie udgivelser om nomader, i alt 15 bind. Et internationalt anerkendt forskningsprojekt, hvor nogle af vores store etnografer og antropologer har beskrevet nomader i Afrika, Mellemøsten og Asien, bl.a. om tuaregerne i Sahara, beduinerne i Qatar, nomader i Afghanistan og Tibet. Seriens første bind udkom i 1986, og alle bindene har været under hovedredaktion af Ida Nicolaisen, som fortæller om serien her på Biblioteket på Designmuseet på kulturnatten fredag den 12.oktober, kl. 21.00. Hun har selv bidraget til serien med et bind om Haddad-folket i Chad og sammen med sin mand, Johannes Nicolaisen, med to bind om Tuaregerne

Overskriften hentyder til et interview med Haslund-Christensen i Tidens Kvinder, 8.juni 1943, hvor han fortalte om sine oplevelser i Mongoliet.

Nogle bøger om Mongoliet og områderne omkring Gobi og Taklamakan-ørkenen i Designmuseets Bibliotek:

Christel Braae: Among herders of Inner Mongolia. Aarhus University Press, 2018. 617 s. ill.

Olufsen, O.: The second Danish Pamir-Expedition : Old and new architecture in Khiva, Bokhara and Turkestan. København, 1904

Kozlow, P.K.: Mongolei, Amdo und die tote Stadt Chara-Choto: Die Expedition der Russischen Geographischen Gesellschaft 1907-1909. Berlin, 1925

Trever, Camilla: Excavations in Northern Mongolia (1924-1925) (by Russian Geographical Society). Leningrad, 1932

Harada, Yoshito: Shang-tu: The summer capital of the Yüan Dynasty in Dolon Nor, Mongolia. Tokyo, 1941

Simkevic, Pjotr P.: Völker zwischen Baikal und Pazifik. Berlin, 1989

Tsultem, Niam-Osoryn: Mongolian arts and crafts. Ulan-Bator, 1987

Tang-Loaëc, R.: Chine : fresques du désert de Gobi : : la Route de la Soie au Jardin des Plantes. Paris, 1983

Gray, Basil: Buddhist cave paintings at Tun-huang. London, 1959

Wieczorek, Alfried: Ursprünge der Seidenstrasse : Sensationelle Neufunde aus Xinjiang, China. Stuttgart, 2007

Le Coq, Albert von: Chotscho : Facsimile-Wiedergaben der wichtigeren Funde der ersten Königlich preussischen Expedition nach Turfan in Ost-Turkestan. Berlin, 1913

Le Coq, Albert von: Auf Hellas Spuren in Ostturkestan : Berichte und Abenteuer der II. und III. deutschen Turfan-Expedition. Leipzig, 1926

Stein, M. Aurel: Sand-Buried ruins of Khotan : personal narrative of a journey of archaeological and geographical exploration in Chinese Turkestan. London, 1904

 

Nils Frederiksen / Biblioteket