Skip to content

I fokus

KLISTERMARMOR HÅNDDEKORERET PAPIR TIL BOGBIND

I Designmuseets Bibliotek findes tusindvis af håndindbundne bøger, heraf utallige udsmykket med flot hånddekoreret papir. Mange beklædt med det allersmukkeste ‘klistermarmor’-papir.

Klistermarmorering blev opfundet omkring år 1700 og fik en renæssance i Danmark, da bogbinder Anker Kyster (1864-1939) genoptog teknikken i 1892. Med 1800-tallets fabriksproducerede papirer var den kunstneriske standard faldet, og Anker Kyster ønskede at revitalisere det gode, danske boghåndværk – i øvrigt helt i overensstemmelse med tidens kunstindustrielle bølge. Udover Kyster og andre danske bogbindere fik også kunstnere som fx. Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard smag for klistermarmor-teknikken og skabte mange dekorative papirer.

Billede: Klistermarmor af Joakim Skovgaard, 1900

Hvordan gør man?

To stykker papir med våd klisterfarve lægges sammen og skilles på ny, herved opstår et karakteristisk mønster. Inden arkene skilles, kan man tegne på bagsiden med fx. en finger, pind eller kam. Man kan også arbejde med et enkelt stykke papir ad gangen og lave mønstre direkte i den våde klisterfarve.

 

Udstilling med klistermarmor

På bibliotekets læsesal viser vi frem til november 2017 et lille udvalg af Anker Kysters håndindbundne bøger med klistermarmor. Hvis nogen brænder for at se mere, fremtager vi med glæde eksempler fra bibliotekets samling af dekorerede papirer.

Sara Fruelund/ Designmuseets Bibliotek

Billede: Klistermarmor af Anker Kyster, udateret