I fokus
Skibsaptering
Alle har formodentlig set billeder af skibet Titanic’s (1912) overdådige og luksuriøse interiør. Med dampfærgernes indtog i slutningen af 1800-tallet udvikledes et behov for store oceanlinere, der var indrettet som elegante hoteller med spisesaloner, opholdsrum og kahytter inddelt i 1., 2. og op til 3. klasse, og med fritidsaktiviteter og mandskabsarealer.

Design til skibe
Design af interiører til skibe – kaldet skibsaptering – foregik også i Danmark, og kendte danske arkitekter har stået for indretning af skibe og færger både indenrigs og udenrigs.
Arkitekten Carl Brummer stod blandt andet for indretningen af et af de første oceangående motorskibe Fionia, søsat i 1913, – men også apteringen til Kongeskibet Dannebrog og Frederik d. 8. (1913).
Om skibsaptering skrev han i tidsskriftet Arkitekten i 1914: ”I de udenlandske Passagerdampere har der ofte været udfoldet en overdådig pragt. Store summer blev der anvendt på disse Skibsinteriører, men resultatet blev som Regel: jo kostbarere og pragtfuldere, des mere smagløst”.
Hans ledende princip var uden pragt og luksus at skabe hyggelige og smagfulde rum.

Kay Fisker
Også den danske arkitekt Kay Fisker mente, at der var for meget luksus i skibsaptering og skrev i Arkitekten i 1949:
”For mit eget vedkommende har jeg søgt at holde igen på denne overdrevne luksus og især at indskrænke dekorationerne til det mindst mulige. I Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid har vi helt undgået dekorationer, men skibene er alligevel mere luksusprægede end jeg finder det rimeligt – rent personligt synes jeg udstyret i turistklassen er mere behageligt”.
Kay Fisker startede med at tegne skibsaptering i 1936 med motorskibet Hammershus, der sejlede København-Rønne-Ystad – senere også Bornholmerfærgerne Rotna og Kongedybet, der blev hans sidste.
Selv om de 2 arkitekter – i hver deres tid – mente, at der var for meget luksus, er der i deres skibsapteringer brugt kvalitetsmaterialer som for eksempel paneler af nøddetræ, ægte læder, messinglamper og håndvævede gardiner.

funktionalisme og modernisme
Palle Suenson og Kay Kørbing, der var elever af Kay Fisker, forsatte den funktionalistiske og tidlige modernistiske stil inden for skibsaptering og forsatte med brug af gode materialer.
Kay Kørbings første store skibsaptering var færgen Prinsesse Margrethe (1957) til ruten København – Oslo. Han har udtalt, at han var stærkt inspireret af Kay Fisker, men han fik selv sat et personligt præg på interiøret, ikke mindst med stolen KK 1 der var anvendt både på 1. og 2. klasse. Kay Kørbing kom til at indrette mange færger og skibe, for eksempel DSB-færgerne på Storebælt og mellem Kalundborg – Århus, samt DFDS-færger til bl.a. England. Hans sidste var DSB-færgen Tycho Brahe fra 1991 mellem Helsingør og Helsingborg, hvor stolen KK 1 stadig er anvendt.

Se materiale på Biblioteket
I modsætning til møbler, der stadig har deres liv i dag som handlede antikviteter og som en del af indretningen i moderne boliger, er skibsaptering af kendte (danske) designere tabt for eftertiden.
På Designmuseets Bibliotek kan man genopleve skibsaptering fra en svunden tid i bøger og tidsskrifter, og Arkiv for Dansk Design rummer en stor samling af Kay Fiskers tegninger til skibsapteringer.
Da rejsetid helst er noget, der skal være så kort som muligt, er færger i dag de fleste steder erstattet af broer, hurtigbåde og fly.
Anne K. Skjelbo / Furnitureindex