I fokus
Tiger, Tiger
Gådefulde tibetanske tigertæpper – en bog i Designmuseets Bibliotek
Det er uden tvivl en urovækkende følelse at have en tiger luskende rundt i sit kvarter, især hvis ens kvarter er en bevoksning, hvor udsynet er begrænset. Man bøjer sig over den rislende bæk. Hvad sker der bag ens ryg? Hvad var det for en lille lyd? Hvad var det flimmer, der gled forbi ens øjenkrog?
Det tibetanske tigertæppe er en gåde i vesten, hvortil det første kom ud fra Tibet og i 1979 blev erhvervet til et museum i USA.

108 tigre
På vores bibliotek lever vi med mange tigre, 108 helt nøjagtigt. Vi har ikke frygtet dem, men glædet os over dem, og vores tigerfund kan blive dit fund. Ikke uden gys og gru. En tiger er en dræber, en magt, en styrke, en inspiration, et symbol, en skønhed, en vildskab, et imponerende væsen, som du vil finde fortalt om og set gennem mytens og kunstnerens øjne.
Tigertæppet menes at være “opstået” som følge af en mangel på flåede tigerskind importeret fra Indien til Tibet. Dets betydning er symbolsk, og det er beregnet til religiøst rituelt brug for de hellige lamaer i templet, og til demonstration af ejerens magt og høje position i samfundet.

Motivtyper
Tre motivtyper er identificeret: det flåede tigerskind, – den levende tiger i bambusskoven, – det abstrakte: tigerens striber i et utal af variationer.
Tigerfigurernes udformning følger faste regler i de to førstnævnte typer, afbildning af de hele tigre – som flåede skind eller som levende dyr i naturen. Hvert tæppe er tigeren selv – i al dens gru og vælde, undertiden med et humoristisk, næsten karikerende islæt – eller i dens overlegne bevægelse.
De “abstrakte” derimod er hver især kunstnerisk originale og enestående i deres stribe-mønster og design – af en kraftfuld virkning med både en præcis grafisk stramhed og en organisk, farligt vibrerende livagtighed.
Det er påfaldende og betagende. Netop de abstrakte og kunstnerisk friere billedtæpper skaber en nærmest fysisk flimrende virkelighedsfornemmelse af tigerens væsen og nærvær.

Lån bogen på biblioteket
Man må stille spørgsmålet: hvem var kunstnerne bag?
Vi kommer nok aldrig til at kende dem. De føjer sig til rækken af anonyme genier, hvis værker er udført med hengivenhed og hellig respekt.
Bibliotekets bog The tiger rugs of Tibet fra 1988 viser en samling på 108 originale tigertæpper, vævet i plantefarvet uld fra yakokse eller får. Hvert tæppe er vist med et flot helsidefotografi i farver, og i artikler redegøres bl.a. for de kunstneriske og de traditionsbundne rituelle aspekter samt metaforerne for magt, – desuden med en række dokumentarfotografier af tæpper i brug – fra det tidlige 1900-tal.
Designmuseets bibliotek har en rigdom i bøger om og med dyr som motiv, symbol og materiale.
The tiger rugs of Tibet / edited by Mimi Lipton.
London: Thames and Hudson, 1988
Designmuseets Bibliotek / Anja Lollesgaard, maj 2017