NY BYGNINGS­PLAN

Kommunikationschef
nor@designmuseum.dk

DIT DESIGNMUSEUM – DET ÅBNE MUSEUM

Midt i København, i den skønne og stilfulde Frederiksstad ligger Designmuseum Danmark. Vi har siden 1890 haft som mission at udbrede godt design, og det gør vi stadig. Design er en væsentlig del af den danske kulturarv, og vi er indgangen til en verden af design for rigtig mange mennesker.

Vi bor i fantastiske arkitektoniske rammer i enestående fredet arkitektur fra midten af 1700-tallet. Vores mange besøgende er netop tiltrukket af det unikke sted, hvor Grønnegården ligger som en grøn, inviterende oase. Igennem alle årene har stedet udviklet sig. Bygninger er blevet ændret, nye er kommet til, andre er ikke længere. Sådan er det med et sted, og et byrum, der bliver brugt og tilpasset skiftende tiders behov.

Vi ønsker at udvikle området omkring det tidligere Kgl. Frederiks Hospital, der i næsten 100 år har været Designmuseets hjem, så vi i fremtiden kan skabe designoplevelser i menneskelig skala. Det vil vi sikre med en ambitiøs ”Det åbne museum – bygningsplan 2020”, der har fokus på restaurering og nyudvikling. En plan, der ligger i forlængelse af den allerede gennemførte restaurering og udvikling, som bl.a. rummer moderne undervisningsfaciliteter, hvor tusindevis af skolebørn møder design første gang.

Som noget nyt vil vi i højere grad have fokus på livet mellem husene, på de skønne offentlige rum, der befinder sig mellem bygningerne og på, hvordan de kan gøres aktive og blive samtidsscener og samlingspunkter fulde af liv i den ellers lidt stille og lukkede Frederiksstad. Med de kvadratmeter museet råder over, ønsker vi at understøtte vores museumsvirke og være den centrale aktør for dansk design og de tusindevis af talentfulde designere og formgivere, som vores samlinger repræsenterer, og som hele tiden træder op på de scener, som vi kan tilbyde.

Vores besøgstal er steget eksplosivt i de sidste 5 år og tilstrømningen fortsætter. Interessen for dansk design og vores samlinger er enorm. Det er vi glade for, men vi kan også se, at det er helt nødvendigt at nytænke matriklen, hvis Designmuseet fortsat skal ligge midt i det historiske København og ikke tvinges ud af byen, for at blive her i de rammer, hvor der er en arkitektur uden sammenligning, og hvor arkitekten Kaare Klint grundlagde designskolen og moderne danske møbeltradition, som er kendt verden over. Vi vil blive, til gavn for københavnere og turister, vi vil bevare den enestående bygningskultur, og vi vil føre hele området ind i det 21. århundrede. Derfor arbejder vi på ”Det åbne museum – bygningsplan 2020”, som vi glæder os til at dele, når den er færdig. Vi stiler mod at offentliggøre planen i starten af det nye år.