Skip to content

Pressemeddelelse

Arkitektur og design, der heler

Kontakt
Mille Maria Steffen-Nielsen Smith
Kommunikationschef
+45 93 83 84 15
mms@designmuseum.dk

Spotudstilling om Alvar Aaltos Paimio Sanatorium

Udstillingen vises fra 25.08.2017 – 21.01.18

Stjernearkitekten og designeren Alvar Aalto (1898-1976) var forud for sin tid, da han i starten af 1930’erne skabte det modernistiske signaturværk Paimio Sanatoriet – tuberkulosehospitalet i Finland. Med sin særlige fornemmelse for det subtile, detaljerne og det hele menneske forenede han lægevidenskab, arkitektur og design og opførte en forløber for, måske endda et pragteksempel på, de superhospitaler, som skyder op rundt om i verden i dag.

Fra d. 25. august frem til d. 21. januar 2018 får publikum chancen for at komme helt tæt på mesterværket, når Designmuseum Danmark åbner en spotudstilling om Alvar Aaltos revolutionerende hospital.

Omsorg fra inderst til yderst
Midt i de Finske skove, øverst på en forhøjning smelter Paimio Sanatoriets hvide bygninger sammen med det fredfyldte landskab. Alvar Aalto arbejdede ud fra devisen om, at sollys, ro og luft havde en helbredende effekt, og fra inderst til yderst var værket gennemstrømmet af arkitektens omsorg for patienterne. Bygningens fløje pegede mod solen og sikrede maksimalt lysindfald, ligesom de store vinduer lukkede strålerne ind. Liggehaller med plads til senge gav patienterne mulighed for at trække frisk luft og nyde udsigten ud over terrænet.

Indenfor var hospitalet også designet ud fra den sengeliggendes perspektiv. På stuerne var varmeapparaterne rettet mod fodenden og ikke hovedet, loftsbelysningen blev nænsomt reguleret, så den passede til patientens tilstand, og Aalto sørgede for at designe en lyddæmpet vask, der skabte mindst mulige gener for de øvrige patienter på stuen. Arkitekten havde blik for detaljerne og den hypersensitive patient.

Paimio Sanatoriet på Designmuseum Danmark
Alvar Aalto stod bag alle detaljer på Paimio Sanatoriet og designede alt fra bygningen og dørgrebene til belysningen og stolene. På Designmuseum Danmark har publikum chancen for opleve en lille flig af stemningen på Paimio Sanatoriet, når museet bl.a. viser to af de originale Paimio-stole, der blev skabt specifikt til Sanatoriet. Paimio-stolene er inspireret af Marcel Breuers Wassily-stol, men Aalto designede stolene med patienten for øje og formgav et møbel i det fleksible birketræ, der skulle omslutte den bløde menneskekrop. Stolene blev designet i en bestemt vinkel, som gjorde det nemmere for de tuberkuloseramte at trække vejret. Stolene indgår i Designmuseum Danmarks egen samling.

Ud over Paimio-stolene byder spotudstillingen på materialeprøver og tegninger og ikke mindst fotografier og fortællinger om Alvar Aaltos skelsættende værk, der tilsammen bidrager til at genskabe en del af atmosfæren på hospitalet. Alvar Aalto revolutionerede arkitekturen med sin menneskelige måde at betragte hospitalet på, og netop den følsomme tilgang, kan vi lære noget af i dag, når vi opfører morgendagens supersygehuse.

Spotudstillingen er særligt relevant at vise på Designmuseum Danmark, da museet oprindeligt blev opført som landets første offentlige hospital, Det kongelige Frederiks Hospital, og allerede dengang sås tydelige træk fra den menneskelige tankegang, vi kender fra Alvar Aaltos værk.

Udstillingen vises i museets lille, men centralt beliggende rum 3.