Byg & Bajer

Q&A med modedesigner Nicholas Nybro

Den danske modedesigner Nicholas Nybro har for alvor sat aftryk i den danske modebranche. Med sine spektakulære og voluminøse kreationer til bl.a. skuespiller Ghita Nørby og sangeren Sia har den 34-årige designer vist, at han ikke er bange for glamour og drama. Hør ham fortælle om, hvordan Erik Mortensen har været en af hans store inspirationskilder.

 

Hvordan har Erik Mortensen inspireret dig?

-For mig var Erik Mortensen en af de få danske designere, der ikke var bange for at være glamourøs. På mange måder var han utrolig udansk i sine designs og samtidig glemte han aldrig, hvor han kom fra. Dansk beklædning har stort set altid var kendt for dygtigt kommercielt design, så for mig som helt ung dreng, der gerne ville designe store kjoler med masser af glitter og tamtam, var det fantastisk at have Erik Mortensen at spejle mig i.

 

Hvad var det særligt ved Erik Mortensen, der har haft betydning for dig?

-Jeg har altid vidst at jeg ville tegne kjoler, lang tid før jeg vidste der var noget der hed designer, så da jeg som dreng fik bogen “Ej blot til pynt”, blev jeg sindssygt inspireret af hans fortælling, om hvordan han som en helt almindelig ung fyr fra Frederikshavn kunne ende i Paris som en velanset designer og drikke the med Marlene Dietrich. Der besluttede jeg mig for, at det ville jeg også.

 

Har du et særligt minde i forbindelse med Erik Mortensen?

-Da jeg var 13 år tog min mor, min lillebror og jeg med på Statens Museum for Kunst for at se udstillingen med Erik Mortensens kjoler. Det står for mig som noget af det mest magiske, jeg nogensinde havde oplevet. Jeg vidste jeg ville lave kjoler, men ikke så meget mere. Den udstilling gjorde, at jeg fik et mål som en helt ung, jeg ville lave store smukke kjoler, der fik folk til at tabe kæben.

 

Hvad synes du især, at Erik Mortensen var god til?

-For mig skabte Erik Mortensen levende eventyr, og det har jeg taget til mig som designer.