Skip to content

Claes Oldenburg, Studie, Cigaretskod, 1968/76

Den svensk-amerikanske popkunstner Claes Oldenburg er kendt for sine bløde skulpturer forestillende velkendte hverdagsgenstande. I 1956 flyttede han til New York, hvor han blev fascineret af det han så på sin færden rundt i byens gader: butiksvinduer, graffiti, reklamer og affald. Claes Oldenburg fik øje for disse objekters skulpturelle kvaliteter, hvilket igangsatte hans interesse for at arbejde med skulptur.

I årene 1960-61 skabte han værket The Store, der bestod af et butikslokale, som kunstneren havde lejet og fyldt med bemalede gipskopier af mad, tøj, smykker og en lang række andre genstande, som var det varer i butikken. Igen i 1962 udstillede han en version af sin ’butik’, nu med enorme lærredsbelagte skumgummiskulpturer forestillende en isvaffel, en hamburger og et stykke kage, hvilket ledte til det udtryk Claes Oldenburg i dag er berømt for.

Ligesom Andy Warhol og andre popkunstnere finder Oldenburg sit materiale i almindelige produkter fra forbrugerlivet, der ofte har tætte menneskelige forbindelser, som i dette værk; et cigaretskod, der som et stykke affald på ironiserende vis danner udgangspunkt for et kunstnerisk studie.