Skip to content

Lige nu

ROCKS OF GREENLAND FORLÆNGET

Har du endnu ikke nået at opleve udstillingen ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS, så har du nu chancen helt ind i det nye år. Udstillingen, som Hendes Majestæt Dronningen åbnede på Grønlands nationaldag den 21. juni, stod til at lukke ved årets udgang, men er nu blevet forlænget til 31. marts 2024.

Gennem et nøje kurateret udvalg af kunsthåndværk, kunstværker, geologisk materiale og kulturhistoriske genstande følger ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS guld og rubiner fra Grønland fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i museets montrer. Udstillingen giver et fascinerende indblik i den gigantiske, koordinerede arbejdsindsats, som går forud for smykker og genstande i ædle materialer og undersøger samtidig minedriftens indflydelse på det grønlandske samfund, og de spor som efterlades i den vilde, arktiske natur.

Smykker i grønlandsk guld og porcelæn klædt i rubinstøv
I udstillingssalene kan publikum opleve de kostbare materialer i deres rå form – som var de netop hentet op fra minens dyb – men også se det færdige resultat i form af smykker og genstande. Udstillingen viser blandt andet smykker med grønlandsk guld og smykkesten af guldsmed Nicolai Appel, hånddrejet porcelæn glaseret med grønlandsk rubinstøv af keramiker Kristine Kreutzmann og vævninger af indsamlet detonatortråd skabt af tekstildesigner og væver Astrid Skibsted Holm. Sammen med udstillingens kurator, antropolog Nathalia Brichet har Astrid Skibsted Holm til udstillingen skabt et stort vævet værk på 4×4 meter bundet sammen af detonatortråd og indsamlede genstande fra minerne.

Kongeligt guld-diadem med grønlandske blomster
I udstillingen kan publikum også opleve Naasut diademet, som H.M. Dronningen modtog i gave fra det grønlandske folk i anledning af 40-års regentjubilæet i 2012. Diademet er skabt i grønlandsk guld og brillanter af guldsmed Nicolai Appel og viser 17 grønlandske blomster – naasut betyder blomster på grønlandsk. Smykket udstilles kun sjældent.

Udstillingen har tidligere været vist på Nationalmuseet i Nuuk i en mindre version, og er skabt i samarbejde med antropolog Nathalia Brichet, som også har kurateret udstillingen.

ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS
21. juni 2023 — 31. marts 2024