Samlinger
Gå på opdagelse i gadens billeder
Med megafonens styrke har plakaterne i langt over hundrede år ramt de forbipasserende – plakaten er gadens billeder. I den demokratiske billedstrøm har de haft fascinationskraft på autoriserede søjler, tavler og spontane flader, som døgnfluer i det moderne flygtige liv. Alligevel lever mange i erindringen og har vundet status som ikoniske billeder i dansk og international historie.
Designmuseets plakatsamling dokumenterer den kommercielle, den kulturelle og den politiske udvikling i plakatens historie både i Danmark og globalt, lige fra plakatens boom i 1800-tallet og til i dag.
Talrige designere har skabt en enestående billedrigdom inden for alle plakatens genrer og temaer – forførende reklameplakater, hardcore politisk propaganda og hele styrken i det vidtrækkende kulturelle felt, fra plakater for koncerter, film, teater til transport og turisme. Lige siden grundlæggelsen i 1890’erne har museet samlet plakater, og alle stjernerne i plakatens historie er repræsenterede.
* Plakaterne er beskyttet af dansk og international lovgivning om ophavsret. Vær derfor opmærksom på, at gengivelse af værkerne m.m. normalt kræver rettighedshavernes tilladelse. Rettighedshaverne er designeren eller den/de, der har fået overdraget rettighederne til plakaterne helt eller delvist.
UDVALG AF PLAKATSAMLINGEN
J. F. Willumsen: Den Frie Udstilling. 1896
Henri de Toulouse-Lautrec: Ambassadeur Aristide Bruant. Frankrig. 1892
Sven Brasch: Kameliadamen. 1922
Wes Wilson: The Grateful Dead. USA. 1966
Kazumasa Nagai: Japan. Japan. 1988
Frank Shepard Fairey: Hope. 2008