Skip to content

Samlinger

Gå på opdagelse i gadens billeder

OBS: Softwaren som driver arkivet kan ikke længere opgraderes. Derfor er vi ved at flytte databasen over i et nyt system. Plakatsamlingen bliver tilgængelig igen om et par måneder.

Med megafonens styrke har plakaterne i langt over hundrede år ramt de forbipasserende – plakaten er gadens billeder. I den demokratiske billedstrøm har de haft fascinationskraft på autoriserede søjler, tavler og spontane flader, som døgnfluer i det moderne flygtige liv. Alligevel lever mange i erindringen og har vundet status som ikoniske billeder i dansk og international historie.

Designmuseets plakatsamling dokumenterer den kommercielle, den kulturelle og den politiske udvikling i plakatens historie både i Danmark og globalt, lige fra plakatens boom i 1800-tallet og til i dag.

Talrige designere har skabt en enestående billedrigdom inden for alle plakatens genrer og temaer – forførende reklameplakater, hardcore politisk propaganda og hele styrken i det vidtrækkende kulturelle felt, fra plakater for koncerter, film, teater til transport og turisme. Lige siden grundlæggelsen i 1890’erne har museet samlet plakater, og alle stjernerne i plakatens historie er repræsenterede.

* Plakaterne er beskyttet af dansk og international lovgivning om ophavsret. Vær derfor opmærksom på, at gengivelse af værkerne m.m. normalt kræver rettighedshavernes tilladelse. Rettighedshaverne er designeren eller den/de, der har fået overdraget rettighederne til plakaterne helt eller delvist.

UDVALG AF PLAKATSAMLINGEN

J. F. Willumsen: Den Frie Udstilling. 1896

Per Arnoldi: DSB – regnbuen. 1975
Nikolaj Dolgorukov: Lad os skabe en magtfuld industrialiseringsbasis. Sovjetunionen. 1931

Henri de Toulouse-Lautrec: Ambassadeur Aristide Bruant. Frankrig. 1892

Sven Brasch: Kameliadamen. 1922

Wes Wilson: The Grateful Dead. USA. 1966

Maggi Baaring: Knojern, Konjak og Kærlighed. 1953

Kazumasa Nagai: Japan. Japan. 1988

Frank Shepard Fairey: Hope. 2008

Anonym: Til Kamp mod Spild. Ca. 1940
A.M. Cassandre: Nordexpress. Frankrig. 1927