Skip to content

Tidligere udstilling

Bauhaus #itsalldesign

Museet deltager i den internationale fejring af 100-året for Bauhaus med en stor forskningsbaseret udstilling 'Bauhaus – #itsalldesign' udviklet af Vitra Designmuseum og Bundeskunsthalle Bonn. Udstillingen behandler for første gang alle aspekter af skolens aktiviteter og betydninger og beskriver, hvordan vor tids design og designere viderefører Bauhaus-arven. Udstillingen viser, hvorfor design som forandringsmetode udviklet på Bauhaus, stadig kan skabe den bedst mulige verden.

Målet med design er at skabe radikal forbedring af menneskers liv, og det kan det stadig. På museet formidler vi designs potentiale, før, nu og i fremtiden. Tidens store modeord er disruption. Alle studerer, hvad der vil og kan skabe total forandring i dag. Design blev i det 20. århundrede et nyt fænomen, som skabte disruption.

100 år efter skolens grundlæggelse forholder næsten al design sig til Bauhaus-konceptet.

Hvad er Bauhaus?

Den tyske Bauhaus-skole (Staatliches Bauhaus) blev grundlagt i 1919 af den tyske arkitekt Walter Gropius. Målet med skolen var at uddanne en ny type designer. Studerende på Bauhaus-skolen skulle tilegne sig et bredt felt af kompetencer – fra et stærkt håndværksmæssigt og kunstnerisk fundament, samt kendskab til den menneskelige psyke, ergonomi og teknologi til en dyb samfundsforståelse. En komplet, professionel profil.

Indflydelsen fra Bauhaus har været enorm, trods skolens korte levetid. Over hele verden forbinder man Bauhaus med design. Udstillingen tematiserer også Bauhaus som et idealistisk projekt, en kulturel bevægelse, som ville skabe en bedre hverdag for alle med ærlige, klasseløse former og gode produkter præget af mødet mellem kunst og rationel, industriel og teknologisk fremstilling. Formgivning, der rammesatte fællesskabet – drømmen om en menneskehed uden krig og konflikter.

Hvem kan du møde?

’Bauhaus #itsalldesign’ rummer både kendte hovedværker og ikke tidligere udstillede værker, inden for alle Bauhaus’ virkefelter: design, arkitektur, kunst, film, fotografi, scenekunst og reklame.

Store navne som bl.a. Marianne Brandt, Marcel Breuer, Lyonel Feininger, Walter Gropius og Wassily Kandinsky er repræsenteret i udstillingen, ligesom samtidige internationale designstjerner som, fx Lord Norman Foster, Konstantin Grcic, Hella Jongerius og Enzo Mari.

Bauhaus og dansk design

I forlængelse af Bauhaus-udstillingen viser Designmuseum Danmark en egenproduceret udstilling ’Bauhaus – Danish Design’, hvor der lægges vægt på forskelle og ligheder, når to af designhistoriens centrale, internationale strømninger mødes.

Et kreativt rum

Hjertet i Bauhaus-skolen var de mange værksteder, hvor eleverne blev opmuntret til at eksperimentere med nye designprocesser og skabe løsninger, der havde et samfundsmæssigt og socialt sigte, snarere end blot at skabe smukke objekter.

Slå dig ned i vores Bauhaus-værksted og prøv kræfter med nogle af Bauhaus-skolens pædagogiske og kunstneriske metoder.

Her kan man bl.a. lade sig inspirere af Wassily Kandinsky og Johannes Ittens farvelære, Oskar Schlemmers geometriske teaterkostymer og Josef Albers papirfolde-teknikker.

Se også vores kalender for events og workshops her