Skip to content

Ny permanent udstilling om dansk design i det 20. århundrede

Danish Modern

Dansk design er kendt og elsket – både herhjemme og i udlandet, men hvad førte frem til succesen, hvilke designs er centrale, og hvem er de store danske designere i det 20. århundrede? Udstillingen ’Danish Modern’ udfolder historien om dansk design fra 1920’erne og frem til 1970'erne med fokus på skabelsen af nogle af de mest ikoniske danske designgenstande.

Danish Modern er en epoke, en stil, et nationalt brand. Stilen slog igennem midt i det 20. århundrede og blev hurtigt populær i Vesten. Men hvad gemmer sig bag forestillingerne om Danish Modern? I en ny permanent udstilling udfolder Designmuseum Danmark, hvordan danske designere har arbejdet metodisk med designprocesser og fortæller historien om succesen bag dansk design.

Et farvel til klunkehjemmet
Modernisterne betragtede tidens overfyldte stuer med tunge møbler, velourgardiner, tæpper, planter og mængder af nips som eksemplet på alt, hvad der var galt med design og indretning. Danish Modern blev dermed deres opgør med den ’stilforvirring’, de mente herskede frem til 1920’erne.

Udstillingen Danish Modern inviterer publikum med på en designfaglig rejse fra møbelprofessoren Kaare Klints ’Værelse til en Dame’, over Finn Juhls organiske og elegante møbler til Verner Pantons og Nanna Ditzels avantgardistiske popdesigns: Kort sagt en forunderlig rejse igennem alt det, vi i dag kender som danske designikoner blandet med ukendte designs af kendte designere.

Danske stole fra gulv til loft
Danish Modern bringer også den populære ’stoletunnel’ tilbage i en ny større udgave med 125 stole, både highlights og ukendte stole, fra gulv til loft, fortæller historien om, hvordan danske møbler tager afsæt i historiske typer fra andre lande. Stoletunnelen er som et stamtræ over stolenes familierelationer og indeholder stole af både danske og internationale designere – Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Nanna Ditzel, Cecilie Manz, Charles Eames, Marcel Breuer eller Jasper Morrison.

Danish Modern på verdenskortet – hvem er designerne?
Museet har skabt et stort, helt nyt Danish Modern-teater, en samlet scenografi, der placerer de forskellige designere i dansk og international designhistorie. Hvorfor slog Danish Modern igennem internationalt i netop 1949? Hvem var personerne, der tegnede Danish Modern? Vi præsenteres for designernes personlige ting, tanker, tegninger, udstillings- og arkivmateriale.

Oplev design af Rigmor Andersen, Mogens Koch, Ole Wanscher, Børge Mogensen, Lis Ahlman, Grethe Meyer, Kay Bojesen, Gertrud Vasegaard, Poul Kjærholm, Hans J. Wegner, Finn Juhl, Arne Jacobsen, Henning Koppel, Per Lütken, Axel Salto, Poul Henningsen og mange flere.

Udstillingen åbnede den 7. juni 2024