Skip to content

Samlinger

Arkiv for
Dansk Design

OBS: Softwaren som driver arkivet kan ikke længere opgraderes. Derfor er vi ved at flytte databasen over i et nyt system. Arkiv for Dansk Design bliver tilgængelig igen om et par måneder.

Samlingerne i Arkiv for Dansk Design dokumenterer designprocessen, der går forud for det færdige design – fra guldaldertidens design og håndværk frem til nutidens kunsthåndværk og industrielle design. Samlingerne fungerer som redskab for designforskningen og designformidlingen, og studiesalen i Arkivet besøges af studerende, forskere, producenter, samlere, samt danske og udenlandske museer. Vi udlåner materiale til udstillinger verden over.

Foruden skitsematerialet er samlingens hovedvægt det trykte grafiske design specielt i Danmark: visuel identitet, skriftdesign, emballage, kunstnerbøger og bogomslag.

Vi indsamler danske designere og kunsthåndværkeres originale tegninger og forarbejder i papir, og i vores nyerhvervelser tilstræber vi en sammenhæng mellem skitsematerialet og Designmuseets genstandssamlinger.

De to mest betydelige grafiske særsamlinger i Arkivet er en omfattende samling af japanske farvetræsnit og japansk boghåndværk, samt en nyetableret samling af danske og internationale pladecovers.

Samlingerne i Arkiv for Dansk Design indeholder yderligere et betydeligt og meget dækkende udvalg af europæiske ornamentstik fra det 16. og 17. århundrede.

Blandt de repræsenterede hovednavne er: G.F. Hetsch, Johan Rohde og Thorvald Bindesbøll, Knud V. Engelhardt, Poul Henningsen og Marie Gudme Leth, Finn Juhl, Poul Kjærholm og Grete Jalk, Erik Mortensen og Lennart Raaholt, Bernadotte og Bjørn, Jacob Jensen og Jan Trägårdh, Gunnar Biilmann-Petersen, Claus Achton Friis og Johan Adam Linneballe, Karen Bennicke, Ole Jensen og Cecilie Manz.