MUSEUM
Designmuseet indgår i
prestigefyldt europæisk udstillings-
samarbejde

Dele af Designmuseum Danmarks righoldige samlinger kan lige nu opleves på det hollandske designmuseum Den Boschs nye, store udstilling 'Trans Europa Design Express – a journey through five design collections'. Designmuseet er nemlig blandt fem toneangivende europæiske museer, som er blevet udvalgt og inviteret til at vise highlights fra deres respektive samlinger i udstillingen.

Den 22. februar åbnede det hollandske designmuseum Den Bosch, som ligger godt en times kørsel fra Amsterdam, en ny udstilling om fremtidens designmuseum. Her viser hver af de fem inviterede designmuseer nogle af de mest ypperste genstande fra deres respektive samlinger – udvalgt genstande, som er med til at fortælle historien om hvert enkelt museum og deres ekstraordinære samlinger. Det er en udstilling, som ved at kigge tilbage i historien på, hvordan samlingerne er blevet til og hvilken rolle, de har spillet kan give interessante perspektiver på fremtidens designmuseum. De fem deltagende designmuseer er: Design Museum Brussels, Designmuseum Danmark, mudac Lausanne, Triennale Milano og Domaine de Boisbuchet.

Til udstillingen har Designmuseum Danmarks direktør Anne-Louise Sommer og museets inspektørteam sammen med Designmuseum den Bosch udvalgt 31 genstande, der viser spændvidden i museets samlinger – fra japanske sværdprydelser over samtidige designere som Louise Campbell til nogle af de allermest kendte genstande fra dansk designs guldalder med møbler af Finn Juhl, Kaare Klint og Arne Jacobsen.

Fremtidigt museumssamarbejde
Trans Europa Design Express-udstillingen forventes at være første skridt i et længere museumssamarbejde mellem de seks designmuseer. Om det nye samarbejde siger Anne-Louise Sommer:
”Som museumstype har designmuseer en særlig status. Der findes typisk mange kunstmuseer rundt omkring. De kan være specialiserede eller ligne hinanden. Men designmuseer er der ofte kun ét af. I Danmark er vi det nationale designmuseum. Det gør, at vi skal kigge uden for landets grænser, hvis vi skal finde museer, der ligner os. Jeg har talt med flere internationale kolleger – for eksempel de fem vi aktuelt samarbejder med om udstillingen – om, at vi tilhører en familie. En familie af europæiske (internationale) designmuseer. Vi er forskellige, har forskellige samlinger og er museer med forskellige profiler, men dybest set er vi bundet sammen af et slægtskab, der er inspirerende at dyrke. Derfor ser jeg også frem til mere samarbejde i fremtiden”.
I anledning af udstillingen har de seks direktører skrevet et kulturelt statement, som italesætter designmuseers rolle som diplomatiske aktører i en turbulent tid. Indlægget kan læses her (på engelsk).
Fotos: Ben Nienhuis