Skip to content

I fokus

Små rum - små møbler – fleksible rum

Spørg bibliotekaren
+45 33 18 56 50
bib@designmuseum.dk

Følg os på Facebook

Af konkrete behov kommer der funktionelle løsninger og deraf nogle gange unikt design.

Mangel på plads i små boliger har gennem tiden været en udfordring – boligmangel og dyre kvadratmeterpriser har gjort det nødvendigt at stuve sig sammen. Markant er det i de store byer, der tiltrækker mange mennesker.

Een om dagen, to om natten

Ægteparret Åge og Bertha Ellermann bemærkede efter 2. verdenskrigs afslutning et behov for plads i de meget små lejligheder på Amager, hvor de boede. Åge, der var elektroingeniør og maskinmester, gik praktisk til opgaven og opfandt en seng, der om dagen var enkeltseng og om natten blev til en dobbeltseng – hvilket var pladsbesparende i de små lejligheder. Sengen blev en stor succes, og det blev starten til Sengefabriken Meka – meka som i mekanik.

Billede: Reklame for Sengefabriken Meka fra 1953.

 

Pladsbesparende møbler

Behovet siden dengang er ikke blevet mindre – de store byer i Europa, ikke mindst København, har en enorm tilstrømning. En udbredt livsstil med singleliv, ældre der bliver ældre i eget hjem og mange unges krav om egen bolig gør behovet til små boliger til rimelige priser større end før. Som Lars Dybdahl skriver i bogen ”Dansk Design Nu: ”Det månedlige antal tilflyttere til København bevæger sig omkring 1000-1200, og på få år er kvadratmetertallet gået ned: Hvor københavnerne i gennemsnit før boede på 37m2, er tallet nu 31 m2 – det halve af landsgennemsnittet på 60 m2.”

Og i takt med at trenden dikterer luft, lethed, enkle flader og ingen overflødighed, bliver kravet til møbler i dag – som dengang med Åge Ellermanns seng – pladsbesparende. En vigtig faktor bliver designet og opfindsomheden.

Billede: Reklame for Sengefabriken Meka fra sidst i 1940’erne.

 

”Don’t Leave Me”

Et eksempel er Thomas Bentzen’s bord produceret af Hay ”Don’t Leave Me”. Som titlen indikerer, kan dette bord næsten følge dig hele dagen, som sengebord, som afsætningsbord, som sofabord, som altan/terrassebord. Let og fleksibelt.

Mange andre af tidens møbeldesignere tegner lette møbler, nemme at flytte, nemme at stable, nemme at kombinere – en kontorstol kan f.eks. også bruges til spisebordsstol, og en indestol kan flyttes med ud på terrassen.

Også selve rummenes indretning og fleksibilitet kan designes så pladsen fornemmes større. På Designmuseum Danmarks bibliotek findes bøger om emnet og i Furnitureindex.dk kan man søge på møbler og designere.

Billede: ”Don’t Leave Me” designet af Thomas Bentzen produceret af HAY.

Anne K. Skjelbo – Furnitureindex