Skip to content

TIDLIGERE UDSTILLING

AKUT #3
Pels

Velkommen til en udstilling om design lige nu! AKUT viser, hvad der rører sig på designscenen og giver nye perspektiver på design og kunsthåndværk.

AKUT er en serie af skiftende udstillinger, som sætter scenen for design og designere, der er optaget af den nyeste udvikling og arbejder med større forandringer, der har betydning for os alle. Udstillingsrækken tager emner op, hvor design og designere står i centrum af store samfundsmæssige dilemmaer og udfordringer.

Den netop afsluttede københavnske modeuge blev udråbt til den første pelsfri modeuge. Samtidig er det igen blevet tilladt at opdrætte mink i Danmark. Så vil fremtidens pelsmode være præget af ’fake fur’ eller dyrepels? Og vil det højt specialiserede pelshåndværk bestå? Udstillingen PELS sætter spot på pelsen som kontroversiel beklædningsgenstand og åbner for debat om pelsens fremtid i lyset af de dilemmaer om klima, sundhed og dyrevelfærd, der knytter sig til den.

Pels – mennesker har gennem århundreder båret dyrepels for at holde varmen i kolde egne, men pelsen har også været en luksusartikel forbeholdt de få. Den har været centrum for en diskussion om dyrevelfærd og industriel udnyttelse af dyr, men er samtidig et materiale, der kan genbruges og gå i arv fra generation til generation.

 

Et nyt ’take’

Udstillingen sætter fokus på minkpelsen som omdiskuteret beklædningsgenstand med otte farvestrålende, overraskende og forunderlige pelse fra Kopenhagen Fur, som var det største pelsauktionshus i verden og andelsforening for de danske minkavlere frem til den planlagte lukning i 2024. De otte pelse er designet af danske og udenlandske designere og designstuderende samt af Kopenhagen Furs eget studio. Pelsene rummer alle et nyt ’take’ på den traditionelle pels og udforsker med både humor og kant, hvad en pels er og kan – og giver nye perspektiver på pelsens historie og på det traditionsrige buntmagerhåndværk.

Et kontroversielt materiale

Gennem de seneste år er debatten om brug af dyrepels til beklædning taget kraftigt til. Efter corona valgte en række europæiske lande at forbyde minkavl, som det skete i Danmark i 2020. Smittefaren og dyrevelfærdsspørgsmål har fået lande som fx Frankrig, Holland, Norge, Storbritannien og Tyskland til at udfase deres minkavl, og etablerede modebrands som Armani, Chanel, Gucci og Prada vil ikke fremover benytte pels i deres kollektioner. Dyrevelfærd er blevet en kampplads for på den ene side dyreaktivister og på den anden side pelsdyravlere og landmænd, hvis dyr indgår i en industriel produktion.

Et håndværk, der forsvinder?

Den danske minkkvalitet har været berømmet over hele verden, og de danske buntmagere er dygtige håndværkere, som både står bag design og selve håndværket med at udforme pelsene. En anden del af deres arbejde har været at re-designe ældre pels til nye modeller. De udstillede pelse viser, at buntmagerhåndværket gennem de senere år har været i udvikling med nye, eksperimenterende og innovative teknikker. Med udstillingen af pelsene retter museet opmærksomhed mod buntmagerhåndværket, der i Danmark måske er ved at blive udfaset i takt med minimeringen af avlsarbejdet med mink. Fra 1. januar 2023 har det igen været tilladt at avle mink i Danmark, så om minkavlen – og dermed buntmagerhåndværket – har en fremtid i Danmark er stadig et åbent spørgsmål.