Skip to content

Borddækning gennem tiden

Bord, dæk dig!

Ligesom i eventyret om det magiske bord der dækker sig selv, inviterer udstillingen BORD, DÆK DIG! os med ind i en eventyrlig verden. Amorprydede tallerkener, sukkersøde porcelænsfigurer, terriner formet som kålhoveder, drikkebægere i sølv så store som spande. Med kopper, kander, skåle, gryder, gafler og skeer vises syv af museets egne, historiske borde dækket med sølv, glas og porcelæn, som kronologisk viser borddækningens historie fra Renæssancen til Modernismen og helt frem til i dag. 

Borddækningens historie

Borddækningens spændende udvikling afspejler forskellige tiders iscenesættelse af måltidet, fra Renæssancens og Barokkens skuestykker, som skulle vise værtens rigdom, til modernismens spartanske borddækning.

I Rokokoen kom naturen på bordet, med lågfade udformet som meloner eller aspargesknipper, og sirligt dekoreret service og figurer i pastelfarver. I løbet af 1900-tallet skete en gradvis forenkling, hvis klimaks blev Modernismens spartanske opdækkede borde, med service renset for dekoration. Fokus var på form, materiale og anvendelighed.

BORD, DÆK DIG! er en historisk rejse ind i kunsthåndværkets og materialernes verden, fra håndsmedede bordstykker i drejet sølv, over det hårfint hånddekorerede porcelæn fra Meissen, til Modernismens udekorerede og industrifremstillede produkter i ”billige” materialer som stål, jern og plast.