Skip to content

Tidligere udstilling

I HÅNDVÆRKET VÆKKES HISTORIER TIL LIVE

Den verdenskendte japanske forfatter Haruki Murakami (f. 1949) havde i ti år tænkt på at skrive en bog om at løbe, men vidste ikke, hvordan han skulle gribe det an. I 2005 besluttede han at skrive ned, hvad han føler og tænker om at løbe i bogen 'Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe', som udkom på japansk i 2007 og på dansk i 2009.

Det er ikke en stor udstilling rent fysisk. Men den er meget vellykket – og det klæder i den grad Designmuseum Danmark at give plads til boghåndværket.

🖤🖤🖤🖤🖤 Lars Hedebo Olsen, Politiken

Udstillingen viser den tætte relation mellem Murakamis tekst om den menneskelige krops fysiske kunnen og tekstens fysiske ’krop’ – den håndlavede bog. Det blødeste gedeskind, håndstukne kapitæler, bladguldsprægede bogstaver på forside og ryg – og indeni en række håndtegnede illustrationer og forfatterens signatur. Det ældgamle bogbinderhåndværk viser den håndlavede bog som et kulturhistorisk og æstetisk objekt, og minder os om vigtigheden af at bruge alle sanser, når det gælder intellektuel aktivitet.

Bogbinder Klara Kölqvist, gravør Martin Mörck og bogtrykker Erling Jørgensen har igennem en årrække skabt 25 unikke pragtudgaver af Murakamis Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe. Teksten var først igennem bogtrykker Erling Jørgensens hænder, der på Gutenbergsk manér håndsatte hvert eneste bogstav. Bøgerne er desuden forsynet med illustrationer, som gravør Martin Mörck har udført med en række af de klassiske trykteknikker, og teksten er til sidst indbundet på smukkeste vis af bogbinder Klara Kölqvist. Hele processen er dokumenteret af fotograf Jon Nordstrøm, hvis stemningsfulde fotografier er en del af udstillingen.

Forud for enhver tekst går en langsommelig og krævende proces – meget lig den hårde fysiske træning til et maratonløb, som Murakami beskriver i bogen. Det samme gælder i bogbinderfaget, hvor en enkelt bog kan kræve et svimlende antal arbejdstimer foruden fantasi, dygtighed og vedholdenhed hos håndværkeren. Maratonløberen, forfatteren og håndværkeren har således mere til fælles, end man skulle tro.

 

 

Fotos af Jon Nordstrøm