Skip to content

Permanent udstilling om mønstrenes kunstform

MØNSTER­KRAFT

Mønstre er allevegne. I naturen, på vores tøj og i vores hjem. Udstillingen MØNSTERKRAFT er et eksperimenterende udstillingsformat, iscenesat i samarbejde med den danske kunstner, modedesigner og musiker, Henrik Vibskov. Udstillingen udforsker mønstrene som grænseflade mellem kunst og design i et legende og visuelt sanseligt univers, der engagerer og involverer publikum i alle aldre.

Mønstre og rytmer findes overalt i vores liv og i dagliglivets gentagne aktiviteter. Naturen er fuld af strukturer og mønstre, der knap og nap er synlige, men som alligevel afslører orden og regelmæssighed.

I kunsten er menneskeskabte mønstre et motiv eller et ornament, der repeteres rytmisk over en flade eller en form, fx en kjole. I nogle kunstarter er mønsteret fastfrosset som i design, billedkunst og i arkitektur, hvor det kan være vinduernes placering i en husrække eller et mønster i murstenene. Inden for andre kunstarter er mønsteret i konstant bevægelse, bl.a. i det talte sprog, i dans og i musik.

Mennesker har til alle tider haft et behov for at mønsterdekorere. I Mønsterkraft kan du opleve mønsteret som kunstform, der kan glæde alle mennesker og som både kan indeholde æstetisk betydning, og religiøse, symbolske & politiske budskaber.

Henrik Vibskov

Mønsterkraft er iscenesat i samarbejde med den danske kunstner, modedesigner og musiker, Henrik Vibskov. Vibskov forbindes ikke kun med sit modebrand, men med et helt kunstnerisk univers, som går på tværs af mange udtryksformer og kunstarter. Vibskovs univers er fyldt med spændende former, farver og teksturer, som indbyder publikum til at lade sig opsluge og bruge alle sanser. Hans leg med forskellige udtryk og materialer udforsker og udfordrer krydsfeltet mellem kunst og design og giver stof til eftertanke.

Henrik Vibskov er professor ved Designskolen Kolding og fungerer som jurymedlem og foredragsholder ved bl.a. institutioner som Central Saint Martins i London, IED i Madrid og Antwerp Royal Acadamy of Fine Art