Skip to content

En moderne fortælling om folkedragter

STOLT

Velkommen til en moderne fortælling om folke- og egnsdragter. I udstillingen STOLT kan publikum gå på opdagelse blandt 21 nutidige folkedragter skabt af designeren Nicholas Nybro. Overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø, ånd og tilhørsforhold. I sine folkelige modedragter leger Nybro med symboler og formsprog og sprænger grænserne for, hvad vi opfatter som hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Farver, materialer og snit folder sig ud i en hæsblæsende mangfoldighed.

“Designeren Nicholas Nybro har fyldt salene på Designmuseum Danmark med moderne folkedragter. Det er blevet til en vidunderligt larmende oplevelse, som er fyldt med spas og eftertanke.”

🖤🖤🖤🖤🖤🖤 Lars Hedebo Olsen, Politiken

“(…) noget af det mest forrygende, der længe er set indenfor dansk tøjdesign (…)’

★★★★★★ Louise Frevert, KULTURINFORMATION

STOLT, design af Nicholas Nybro, Amager. Foto Thomas Cato

Amager, Nørrebro, Strynø, Ærø, Fanø, Sønderborg, Randers, Aalborg, Hirtshals, Højer, Esbjerg, Billund, Herning, Aarhus, Vollsmose, Nykøbing Falster, Roskilde, Svanholm, Christiania, Valby og Tisvilde. Iført sin leopardjakke er Nicholas Nybro draget ud i det danske land i sin undersøgelse af vores forhold til tøj og status i forskellige egne af Danmark. På sin researchrejse gennem landet har Nybro taget temperaturen på den danske folkeånd og er dykket ned i lokales relation til deres hjemstavn. I hele processen er lokale borgere og museer inddraget, hvilket har skabt et tydeligt aftryk og særpræg på designet af dragterne.

Dunjakke og sørgedragt i ét
Inspirationen til eksempelvis Amager-dragten fandt Nicholas Nybro både i nutidens brokvarter og Amagers oprindelige folkedragter – særligt den bemærkelsesværdige sørgedragt kaldet jøben. Nybro ønskede at skabe en dragt, der trak på den historiske sørgedragt, kombineret med nutidens store, sorte dunjakke, som han bemærkede i bybilledet på Amagerbrogade en kold februardag. Sørgedragten var karakteriseret ved, at man tog skørtet op over hovedet og derved skabte en cocoon-lignende form i plisseret uld. Den form tog designeren udgangspunkt i og udformede dragten med voluminøse stofbaner, der både får dragten til at ligne en dunjakke og samtidig refererer til det plisserede skørt.

En folkedragt i forvandling
I sin research til udstillingen STOLT fandt Nicholas Nybro ud af, at tidligere tiders folke- og egnsdragter ofte ændrede udtryk efter smag og behag og tidens tendenser og dermed i højere grad kunne ses som folkelige modedragter end som uforanderlige folkedragter. Nybros kollektion af moderne folkedragter står som en stærk historiefortælling, der afspejler et farverigt og mangfoldigt Danmark anno 2023. En fortælling der, på tværs af geografiske og lokale forskelligheder, viser en stolthed over hvor vi kommer fra, og hvor vi hører til.

Se eller gense videoklip fra udstillingen
Her har du mulighed for at se og lytte til formidlingsvideoerne fra STOLT, og få indblik i tilblivelsen og historien bag de 21 folkedragter, der er udstillet på museet. Der er otte videoerne, og hver video varer omkring fire minutter.

Se videoerne her