En udstilling om museets ældre samling

WONDER

Udstillingen WONDER viser en perlerække af Designmuseum Danmarks mest fantastiske og finurlige genstande. Udstillingen sætter fokus på, hvordan en ting bliver til en genstand, enten i en privat samling eller på et museum.

Igennem fem udstillingssale inviteres publikum bl.a. indenfor hos en privat samler, kommer en tur forbi museets magasin, hvor genstande og møbler på reolerne venter på at komme på udstilling, og præsenteres for nogle af samlingens underfundige genstande i en gigantisk, sytten meter lang montre.

TO ENESTÅENDE SAMLINGER MØDES

I WONDER præsenteres to samlinger af japanske sværdprydelser som oprindeligt var en del af en samuraikrigers udrustning. Siden kunstindustrimuseerne blev grundlagt over hele Europa i anden halvdel af 1800-tallet, var erhvervelse af japansk kunsthåndværk og brugsgenstande i høj kurs. Således også her.

Museets første direktør Pietro Krohn indsamlede frem til sin død i 1905 en fin samling af især parérplader, de såkaldte tsubaer. Med tiden gled denne samling mere og mere i baggrunden, og blev forvist til magasinet. Sideløbende opbyggede den danske læge Hugo Halberstadt, som privatperson, en helt enestående samling af mere end 1700 sværdprydelser. Halberstadt donerede sin samling til museet i 1940. Denne samling er en af verdens fineste, hvis ikke dén fineste samling – og siden den generøse donation, har den været fast udstillet på museet.

For første gang nogen sinde præsenteres de to tsubasamlinger nu overfor hinanden, og giver mulighed for at studere det udsøgte japanske kunsthåndværk helt tæt på.