Skip to content

Pressemeddelelse

"I am black velvet..."

Kontakt
Mille Maria Steffen-Nielsen Smith
Kommunikationschef
+45 93 83 84 15
mms@designmuseum.dk

Kirsten Toftegaard
Kurator og museumsinspektør
kto@designmuseum.dk

 

Erik Mortensen Haute Couture

Udstillingen vises fra 16.06.2017.

Erik Mortensen er det tætteste Danmark kommer på modens verden i Paris. Som 16-årig drog han fra Nordjylland til København, hvor han kom i lære hos en af tidens mest anerkendte danske modeskabere, Holger Blom. Som 22-årig gik turen videre til Paris, hvor han gik målrettet efter at arbejde for modehuset Pierre Balmain. Drømmen blev til virkelighed og et haute couture-eventyr begyndte i 1947, da den unge Erik Mortensen blev elev hos Pierre Balmain. I 1951 blev han Balmains førsteassistent, og i 1982 overtog han posten som chefdesigner efter hans død.

Når museet sætter fokus på Erik Mortensen netop nu skyldes det at netop håndværket, som er et gennemgående tema i udstillingen, er et fremdigt indsatsområde. Udstillingen beskriver også et helt særligt kapitel af den danske modehistorie og et talent, der har haft stor betydning for senere generationer af modedesignere.

Udstillingens kurator, inspektør på Designmuseum Danmark, Kirsten Toftegaard udtaler:

”Vi ønsker med udstillingen at komme helt tæt på håndværket og vise haute couturens særlige kvaliteter. Og så er udstillingen selvfølgelig også en hyldest til Erik Mortensen, hans talent og den elegance, han tilførte moden. Erik Mortensens design fra 1980’erne tegner et elegant og underspillet billede af tidens power-kvinde med markerede skuldre, shorts til hverdag og fest, og fordi det er haute couture – en umådeholden brug af materialer – fed silke, velour og chiffon og broderier på de store gallakjoler. Hans design kunne ind imellem være udfordrende, men blev aldrig vulgært.”

Sort og sofistikeret
Erik Mortensens sofistikerede og ikke mindst passionerede tilgang til design, er hans mange kollektioner det bedste bevis på. I tiden som chefdesigner hos Pierre Balmain opnåede Erik Mortensen ikke alene stor anerkendelse hos sine kunder, han blev også hædret af kollegaerne i branchen. Tre gange modtog han hvad der svarer til modebranchens Oscar, den prestigefulde Le Dé d’Or (også kaldet Det Gyldne Fingerbøl).

Udstillingen er bygget op omkring en række temaer, der giver indblik i Erik Mortensens unikke designtalent, arven fra Balmain, designprocessen, glæden ved materialerne og det sublime håndværk, hans fascination af farven sort og legen med transparente tekstiler og den nøgne hud. Herudover er områder i udstillingen viet til modeshows og fortællingen om de private kunder, hvoriblandt kendte og kongelige spiller en rolle.

Om Erik Mortensen:

  • Erik Mortensen er født 26. april 1926 i Frederikshavn.
  • Han flytter til København som 16-årig, hvor han kommer i lære hos modeskaberen Holger Blom.
  • I 1947 drager han til Paris, hvor han kommer i lære hos Pierre Balmain. Samarbejdet med Balmain bliver efter få år tæt og tillidsfuldt. Erik Mortensen bliver Balmains førsteassistent i 1951.
  • Da Pierre Balmain dør 1982, overtager Erik Mortensen rollen som chefdesigner og fører arven videre samtidig med, at han tilfører sin egen stil.
  • Han designer i alt 17 kollektioner som chefdesigner hos Balmain.
  • Erik Mortensen stopper hos Pierre Balmain i 1990 og bliver ansat som chefdesigner for Jean-Louis Scherrer i 1992. Her designer han 4 kollektioner i perioden 1992-95.
  • Han udgiver i 1987 erindringsbogen ”Ej blot til pynt” på forlaget Gyldendal.
  • Erik Mortensen har mange faste kunder. Blandt dem er flere kendte og kongelige, som fx dronning Sirikit af Thailand.
  • Erik Mortensen dør den 23. juni 1998 i Paris.