Skip to content

Tidligere udstilling

Learning
from Japan

Hvad har frøer, insekter og krybdyr med dansk kunsthåndværk og design at gøre?

Gå på opdagelse i det symbolrige univers, der kendetegner japansk kunst og blive klogere på, hvordan Japan gennem tiden har været en vigtig inspirationskilde for dansk kunsthåndværk og design.

Museet har siden sin etablering indsamlet japansk kunst til inspiration for dansk kunst og industri. Fornem japansk brugskunst gav et iøjefaldende løft til dansk kunsthåndværk i årtierne omkring århundredeskiftet. Fascinationen holdt gennem det 20. århundrede, og i dag er forbindelsen mellem japansk og dansk design særdeles livskraftig.

Ideen bag udstillingen

Udstillingens tilrettelægger, kunsthistoriker Dr. phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen, som også er forfatter til bogen ”Japanisme på dansk – Kunst og design 1870-2010”, siger om udstillingen:

”Mødet med den japanske kunst har forsynet dansk kunst med incitamenter, der er blevet omsat til nye virkemidler inden for flere af kunsthåndværkets områder. Japanismen har for dansk kunst været en katalysator med langtrækkende og langvarig effekt. Strømningen har udgjort en væsentlig forudsætning for den modernisme, der i det 20. århundrede gjorde Danmark til en designnation.”

 

Firben og flydeglasur

Udstillingen kommer vidt omkring og berører temaer som naturmotiverne i den japanske kunst, processer og materialer, arkitektur og indretning, mode og belysning, møbler og borddækning, alt inspireret af mødet med japansk kunst og håndværk, men nu integreret i dansk design.

Publikum kan blandt andet opleve museets samling af smukke japanske træsnit fra det 18. århundrede, enestående grafiske værker fra bog- og billedsamlingen samt keramik udført efter særlige japanske teknikker.

Herudover kan man se hvorledes naturen spiller en vigtig rolle i arkitektur og boligindretning. Harmonien mellem dansk og japansk brugskunst baserer sig bl.a. på begge landes mangel på egne mineraler, metal og brændstof, og da Japan er dækket af vældige skovområder, har træ været en vigtig kilde til udformningen af huse og møbler.