DESIGNMUSEUM DANMARKS SAMLING
NYERHVERVET FRANKFURTER
KØKKEN VISES FOR FØRSTE GANG
Nu kan publikum opleve et såkaldt Frankfurterkøkken fra 1930 på Designmuseum Danmark, hvor det bliver del af den nye permanente udstilling DANISH MODERN. Det er første gang, at det nyerhvervede og originale Frankfurterkøkken – som er hentet direkte fra en lejlighed i en boligblok i Frankfurt, hvor det har fungeret helt frem til 2015 – opføres på museet.
I 1926 tegnede den unge østrigske arkitekt Margarete Lihotzky et lille, moderne, praktisk og billigt køkken. Det målte 3,44 m i længden og 1,90 m i bredden. Skabene havde ikke bagbeklædning og blev monteret direkte op af naboskabet, der var en høj og en lav bordplade, og så var der masser af praktiske skuffer til opbevaring. Køkkenet fik navnet Frankfurterkøkkenet, fordi det blev produceret og installeret i sociale boligbyggerier i byen Frankfurt am Main i Tyskland i årene, der fulgte.
Idealkøkkenet
Et af disse historiske, tyske idealkøkkener – moder for alle senere modulkøkkener – kan nu opleves på designmuseet. Her kan publikum se Frankfurterkøkkenet ved selvsyn og blive klogere på historien bag. Margrete Schütte-Lihotzky revolutionerede hjemmets indretning med sin videnskabelige tilgang inspireret af Scientific Management, hvor hun gennem tids- og bevægelsesstudier, designede det første modulkøkken, hvor alt var placeret i forhold til minimal gangafstand og maksimal effektivitet.
Højaktuelt i dag
Køkkenet blev skabt i en tid, hvor man talte meget om minimumsboligen. Hvordan kunne man skabe mest boligværdi for arbejderne på mindst mulig plads og for færrest midler? Idealerne bag Frankfurterkøkkenet er hundrede år gamle, men vækker genklang i dag, hvor der er fokus på ’tiny living’, bæredygtighed og social ansvarlighed på global skala. Frankfurterkøkkenet har været en banebrydende inspiration for arkitekter og designere gennem det 20. århundrede og er det stadig i dag.
Få hele historien om Frankfurterkøkkenet her: