Skip to content

pop up udstilling

Alvar Aalto Paimio Sanatorium

Den verdenskendte arkitekt og designer Alvar Aaltos (1898-1976) Paimio Sanatorium fra 1933 er et modernistisk hovedværk. Designmuseum Danmark viser en pop up udstilling hvor der sættes fokus på Aaltos enestående arbejde med former, farver og funktion.

I mellemkrigsårene var tuberkulose en udbredt og dødbringende sygdom: Lys, luft og renlighed blev det nye mantra, og Paimio indfriede det hele med en radikalt fornyende arkitektur. Arkitektur og design kan hele, og understøtte det gode liv – på den måde er der en naturlig forbindelse til udviklingen af vore dages supersygehuse.

Museet ejer to af de originale stole fra Paimio Sanatoriet.

Omsorg fra inderst til yderst

Midt i de Finske skove, øverst på en forhøjning smelter Paimio Sanatoriets hvide bygninger sammen med det fredfyldte landskab. Alvar Aalto arbejdede ud fra devisen om, at sollys, ro og luft havde en helbredende effekt, og fra inderst til yderst var værket gennemstrømmet af arkitektens omsorg for patienterne.

Bygningens fløje pegede mod solen og sikrede maksimalt lysindfald, ligesom de store vinduer lukkede strålerne ind. Liggehaller med plads til senge gav patienterne mulighed for at trække frisk luft og nyde udsigten ud over terrænet.

Originale Paimio-stole

På Designmuseum Danmark har publikum chancen for opleve en lille flig af stemningen på Paimio Sanatoriet, når museet bl.a. viser to af de originale Paimio-stole, der blev skabt specifikt til Sanatoriet.

Paimio-stolene er inspireret af Marcel Breuers Wassily-stol, men Aalto designede stolene med patienten for øje og formgav et møbel i det fleksible birketræ, der skulle omslutte den bløde menneskekrop. Stolene blev designet i en bestemt vinkel, som gjorde det nemmere for de tuberkuloseramte at trække vejret. Stolene indgår i Designmuseum Danmarks egen samling.

Ud over Paimio-stolene byder spotudstillingen på materialeprøver og tegninger og ikke mindst fotografier og fortællinger om Alvar Aaltos skelsættende værk, der tilsammen bidrager til at genskabe en del af atmosfæren på hospitalet.

Alvar Aalto revolutionerede arkitekturen med sin menneskelige måde at betragte hospitalet på, og netop den følsomme tilgang, kan vi lære noget af i dag, når vi opfører morgendagens supersygehuse.

Her ses Paimio Sanatoriums farveskema for interiøret lavet af Eino Kauria.

Foto: Mikko Hietaharju, Alvar Aalto Museum.