Skip to content

Tidligere særudstilling

Mathias Bengtsson ORGANISKE TRANSFOR­MATIONER

Med det østlige Londons postindustrielle og internationale designmiljø som afsæt, har designeren Mathias Bengtsson markeret sig som en af de mest internationalt anerkendte danske designere. De hjemlige møbeltyper er referenceramme i hans innovative og poetisk skulpturelle designart, med fokus på materialerne. Ny teknologi og håndværk bringes i originalt samspil og udfordrer sanserne.

Designmuseum Danmark viser en lille samling af hans design i ny spotudstilling.

Mathias Bengtsson (f. 1971) er blandt de førende kunstnere, designere og arkitekter, der arbejder med avanceret videnskab og teknologi for at skabe nye anderledes udtryk. Tendensen udstråler især fra de to epicentre, Royal College of Art i London og Le Laboratoire i Paris. I udfordrende projekter, der lægger den traditionelle modernitet bag sig og langt overskrider begrænsningerne i det 20.århundredes mekaniske og industrielle processer, føres vi ind i et bæredygtigt Utopia

Fascination af materialer og deres muligheder er drivkraften bag Mathias Bengtssons poetiske, skulpturelle møbler. De involverer et spektrum af materialer, fra de mest højperformative industrielle og til det mest traditionelle møbelmateriale, træ. I sine forskellige projekter gennemprøver han grænser og muligheder for materialerne i eksperimenterende low- og hightech processer. Mathias Bengtsson får os til at stille spørgsmålet: er vi her ved en realisering af ”mind over matter”? Hans møbelvisioner for fremtiden rykker ved de fysiske begrænsninger for vores produktionsmåder og teknologiske muligheder i design, og står som statements om materialernes fuldstændige eftergivelighed i forhold til koncepter og teknologier.

Mathias Bengtssons designskulpturer repræsenterer den opblødning, der siden 1980’erne har fundet sted mellem kunst, kunsthåndværk og design. Uden ambition om at erobre massemarkedet er hans objekter eminente eksempler på ”designart”, der i Limited Editions signeres eller nummereres, og kun købes af museer og samlere direkte fra designeren selv, eller fra de nye internationale designgallerier. Han kalder i dag sig selv for en kunstner, der arbejder med eksperimentelt design.

Behovet for at sidde og ligge, vores forestillinger om kroppen, det rum den optager, og omgivelserne omkring den, er afsættet for Mathias Bengtssons ideer.

Med afsæt som industriel designer udvider han til stadighed funktionsbegrebet i sine møbellignende kunstobjekter. I spørgsmålet om funktionalitet i møbler, søger han en bevidst udfordring af sanserne. Med de genkendelige møbeltyper som eksempelvis armstolen, chaiselongen og bordet sætter han en referenceramme, hvor der navigeres i spændingsfeltet mellem funktionalitet og de allerstørste spørgsmål indenfor design. Processerne starter med skitserne, den korteste vej fra tanke til hånden, og gennem flere analoge og digitale stadier når han frem til den eksperimentelle realisering.