Skip to content

EN UDSTILLING OM GRØNLANDS GULD OG RUBINER

ROCKS OF GREENLAND KALAALLIT NUNAAT ROCKS

Tag med på en rejse tur/retur til Grønlands undergrund, hvor guld og rubiner glimter. Udstillingen ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS inviterer publikum med på de kostbare materialers forunderlige færd – fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i udstillingens montrer.

Fra minens dyb til museets montre

Hvordan bliver tung, guldholdig bjergmasse til det ædleste metal, og hvordan bliver små røde sten til funklende rubiner i betagende smykker? Gennem et nøje kurateret udvalg af kunsthåndværk, kunstværker, geologisk materiale og kulturhistoriske genstande viser ROCKS OF GREENLAND– KALAALLIT NUNAAT ROCKS guld og rubiners forunderlige rejse fra mine til smykke eller kunstværk. Udstillingen giver et spændende indblik i den gigantiske, koordinerede arbejdsindsats, som går forud for smykker og genstande i ædle materialer og ser også nærmere på minedriftens indflydelse på det grønlandske samfund, og de spor som efterlades i den vilde, arktiske natur.

Smykker i grønlandsk guld og porcelæn klædt i rubinstøv

I udstillingssalene kan publikum opleve de kostbare materialer i deres rå form – som var de netop hentet op fra minens dyb – og også nyde det færdige resultat i form af betagende smykker og genstande. Udstillingen viser blandt andet smykker med grønlandsk guld og smykkesten af guldsmed Nicolai Appel, hånddrejet porcelæn glaseret med grønlandsk rubinstøv af keramiker Kristine Kreutzmann og vævninger af indsamlet detonatortråd og arbejdsredskaber fra miner skabt af tekstildesigner Astrid Skibsted Holm.

Kongeligt guld-diadem med grønlandske blomster

I udstillingen kan publikum også opleve Naasut diademet, som H.M. Dronningen modtog i gave fra det grønlandske folk i anledning af 40-års regentjubilæet i 2012. Diademet er skabt i grønlandsk guld og brillanter af guldsmed Nicolai Appel og viser 17 grønlandske blomster – naasut betyder blomster på grønlandsk. Smykket udstilles kun sjældent.

Udstillingen, der åbnede på Grønlands nationaldag den 21. juni, har tidligere været vist på Nationalmuseet i Nuuk i en mindre version og er skabt i samarbejde med antropolog Nathalia Brichet.

Udstillingen er støttet af Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond

BIOGRAFIER

Nathalia Brichet (f. 1973) er ph.d. i antropologi og lektor i miljøantropologi på Københavns Universitet. Nathalia har lavet flere forskningsbaserede indsamlinger og udstillinger bl.a. på Nationalmuseet, Moesgård Museum, M/S Museet for Søfart og på Københavns Universitet.

 

Kristine Kreutzmann (f. 1989) er uddannet keramisk formgiver fra Kunstakademiets Designskole. Hun arbejder i krydsfeltet mellem kunst og design, primært med porcelæn som materiale, og inkorporerer ofte grønlandske materialer i sine værker. Kristine Kreutzmann har deltaget i flere udstillinger i Grønland og Danmark, bl.a. i Kunsthal Nord i Aalborg og på Nuuk Kunstmuseum, hun er medlem af kunstnersammenslutningen Kimik og har siden 2016 haft eget keramisk værksted i Nuuk.

Astrid Skibsted (f. 1982) er tekstilkunstner og væver uddannet fra Designskolen Kolding. Skibsted er dybt optaget af det tekstile håndværk – særligt, hvordan materialernes og tekstilernes strukturer sætter præg på farverne. Vævning og bevikling er hendes primære teknikker. Astrid Skibsted har deltaget i flere udstillinger fx i Nordens Hus i Reykjavik og Biennalen for Kunsthåndværk og Design i København og bor og arbejder i Aarhus.

 

Nicolai Appel (f. 1966) er udlært guldsmed fra Georg Jensen og Institut for Ædelmetal. Han har deltaget i talrige udstillinger herhjemme såvel som i udlandet og er medlem af Danske Kunsthåndværkere og Guldsmedelauget. Nicolai Appel har eget guldsmed-værksted og butik i København.